Aantal opgepakte transmigranten in West-Vlaanderen piekte door nakende brexit
Transmigranten trachten via het strand van de Panne Engeland te bereiken Foto: Jelle Houwen

De brexit heeft voor een sterke stijging gezorgd van het aantal opgepakte transmigranten in de provincie West-Vlaanderen. Dat meldt gouverneur Carl Decaluwé donderdag op basis van jaarcijfers. In december van vorig jaar steeg het aantal transmigranten tot bijna het dubbele van december 2019.

De nakende brexit lag aan de basis van die sterke stijging. De meeste transmigranten werden in en rond de haven van Zeebrugge opgepakt.

De brexit zorgde bij transmigranten voor heel wat ongerustheid. De onduidelijkheid zorgde ervoor dat heel wat mensen nog een poging waagden om aan de andere kant van het kanaal te geraken. Dat blijkt ook in de jaarcijfers van het aantal opgepakte transmigranten. In december 2020 noteerden politiediensten 837 opgepakte transmigranten, terwijl dat er in december 2019 457 waren.

Het grootste deel van de transmigranten, zo’n 66 procent, werd gevat in en rond de haven van Zeebrugge. ‘Er was in december duidelijk sprake van een brexit-effect. Ondanks de zeer lage temperaturen waagden zelfs heel wat mensen het om met bootjes tot in het Verenigd Koninkrijk te geraken. Op 31 december kwamen zo nog een vijftigtal transmigranten met bootjes aan in het Verenigd Koninkrijk’, vertelt Decaluwé.

De gouverneur spreekt van een uitzonderlijk sterke stijging van het aantal transmigranten dat vanuit Frankrijk en ons land met bootjes de oversteek maakte naar het Verenigd Koninkrijk. ‘In 2019 waren dat 1.844 transmigranten terwijl we in 2020 bijna een viervoud zien tot 8.400 transmigranten die met bootjes naar het VK gingen. Het grootste deel daarvan vertrekt wel vanuit Frankrijk.’

Over het hele jaar bekeken blijft het aantal transmigranten in 2020 wel stabiel tegenover het voorgaande jaar. 2019 werd afgesloten met 6.067 opgepakte transmigranten terwijl dat aantal in 2020 min of meer stabiel blijft op 6.085 transmigranten. Al duidt dat in realiteit waarschijnlijk toch op een stijging. ‘Het cijfer blijft stabiel maar we moeten rekening houden met het feit dat er dit jaar minder controles zijn geweest. Dat komt omdat politiediensten hun handen vol hadden met de coronamaatregelen. In realiteit kunnen we dus eigenlijk uitgaan van een stijging’, verduidelijkt gouverneur Decaluwé.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig