DAKAR. De Villiers wint vijfde etappe, Peterhansel vergroot zijn voorsprong en Loeb is woedend na straftijd
Foto: ISOPIX

Zesde etappe om veiligheidsredenen ingekort

De zesde etappe in de Dakar 2021, die vrijdag gereden wordt tussen de steden Al Qaisumah en Haïl in Saoedi-Arabië, is ingekort “wegens veiligheidsredenen”. Dat werd donderdagavond bekendgemaakt door de organisatoren, terwijl nog tientallen deelnemers de vijfde etappe aan het afwerken waren. De duisternis was toen al ingevallen en het weer was sterk verslechterd in de omgeving van Al Qaisumah.

De zesde etappe zou normaal een klassementsrit bevatten van 448 kilometer. Daarnaast zouden twee verbindingsritten worden afgelegd, goed voor een totale afstand van 792 kilometer. De organisatoren hebben nu beslist om de start te verlaten. Door een tussenpunt over te slaan wordt de afstand van de klassementsproef met 100 kilometer ingekort. Hierdoor krijgen de deelnemers, waarbij heel wat amateurs, meer tijd om te recupereren.

De 43e editie van de Dakar-rally is op 3 januari gestart in Saoudi-Arabië, voor de tweede keer gastland van het land. De Fransen Stéphane Peterhansel en Kevin Benavides staan aan de leiding bij de auto’s en de moto’s met nog zeven etappes voor de boeg.

Alexandre Leroy heeft “afgezien”

DAKAR. De Villiers wint vijfde etappe, Peterhansel vergroot zijn voorsprong en Loeb is woedend na straftijd
Foto: ISOPIX

De beste Belgische prestatie bij de wagens kwam donderdag in de vijfde Dakarrit opnieuw van Alexandre Leroy (Century). Samen met zijn copiloot Nicolas Delangue eindigde hij als 37e op 1:27.30 van Giniel de Villiers (Toyota Hilux). In de stand staat het duo op de 41e plaats.

Moe maar voldaan bereikten Alexandre Leroy en Nicolas Delangue het bivak. “We hebben echt afgezien vandaag. Zowel de navigatie als de rit waren bijzonder moeilijk”, aldus Leroy. “Zoals een groot deel van de deelnemers, onder wie ook Sébastien Loeb, waren we in het begin van de etappe met zijn allen de juiste piste aan het zoeken. Nadien volgden enkele zware stukken, waar het alsof op eieren rijden was: heel voorzichtig dus. En daarna volgende de duinen: veel duinen waarvan er enkele heel moeilijk te nemen waren. Tot twee keer toe hebben we ons vastgereden in het zand. We verliezen daar om en bij de 25 minuten.”

Niet veel later stopte Leroy bij zijn teamgenoot Seaidan Yasir, die lek gereden was. “We hebben hem een reservewiel gegeven. Vandaag was het onze beurt om de barmhartige Samaritaan te zijn. Al bij al mogen we met onze 37e plaats tevreden zijn. We zijn moe, maar we zijn er wel! Mijn gedachten gaan ook uit naar Mathieu en Fabian, die veel pech kenden en heel veel tijd zullen verliezen. Maar de rally is nog niet eens halfweg. Ik ben er zeker van dat ze nog tijd genoeg hebben om naar de plaats te klimmen waar ze echt thuishoren.”

Intussen is de nacht gevallen in Saoedi-Arabië en hebben Matthieu Serradori en Fabian Lurquin (Century) de finish nog niet bereikt. Dat is wel het geval voor vader en zoon Imschoot. Zij leken op weg naar een mooi resultaat, tot de wagen in het laatste deel plotseling stilviel. Na 5 uur kregen ze de wagen toch aan de praat en moesten ze de laatste 50 kilometer in het donker afwerken. Een mooi resultaat kunnen ze vergeten, maar ze zijn wel nog in koers.

Walter Roelants is “doodmoe”

Walter Roelants (Husqvarna) is donderdag in de loodzware vijfde Dakarrit naar Al Qaisumah als 70e gefinisht, op 3:19.27 van ritwinnaar en leider Kevin Benavides (Honda). In het algemeen klassement is Roelants opgeschoven naar de 64e stek.

Het was voor Roelants een lange werkdag, die omstreeks 5u00 begon met een verbindingsrit, gevolgd door een klassementsrit van 456 kilometer, waarna nog eens anderhalf uur verbindingsrit richting bivak. Om 20u30 stapte Roelants van zijn motor. “Ik ben doodmoe. In de duinen heb ik afgezien. Over een stuk van 5 kilometer heb ik meer dan een uur gedaan. Ik ben zeker 25 keer gevallen. Vallen, opstaan, graven. Badend in het zweet stond ik daar zand te scheppen. De motor weegt zo’n 180 kilogram. Op een bepaald moment maakte ik me zorgen dat ik niet voor het donker zou binnen zijn. Eens onderweg vond ik snel het goede ritme en heb ik heel hard gereden om voor zonsondergang de finish te halen. Dat is me gelukt. Nadien ben ik in het donker naar het bivak gereden. Het was ijskoud, maar ik ben blij dat ik er ben. Alles voor To Walk Again.”

DAKAR. De Villiers wint vijfde etappe, Peterhansel vergroot zijn voorsprong en Loeb is woedend na straftijd
Foto: ISOPIX

Het wordt weer een korte nacht voor de Kempenaar die vrijdag omstreeks 4u00 uit de veren moet voor de laatste zware opdracht voor de rustdag. Vooraleer hij aan de etappe kan beginnen wacht hem een lange verbindingsrit van zo’n 170 kilometer, gevolgd door een zware zandetappe van 448 kilometer.

Top 10 komt in zicht voor Jan Van der Vaet

Pascal De Baar, Stefan Slootjes en Jan Van der Vaet (Renault) zijn donderdag een stap dichter bij hun ambitie gekomen om de Dakar in de top tien te beëindigen. Het trio eindigde als elfde op 33:54 van ritwinnaar Sotnikov (Kamaz). In de stand schuiven ze op naar de elfde plaats op 3:06.18 van leider Sotnikov en op 47.32 van de tiende plaats van Karginov (Kamaz).

In de zwaarste rit tot dusver deden De Baar, Slootjes en Van der Vaet een goede zaak gedaan. Maar de kloof naar de top 10 is aanzienlijk.” De rit was goed, maar kende geen vlekkeloos verloop. Het was een zware etappe”, vertelde Van der Vaet op weg naar het bivak van Al Qaisumah. “Na zo’n 30 kilometer stonden we met zijn allen te zoeken naar de juiste piste. We hebben daar zo’n 10 minuten verloren schat ik. Toen we na goed 250 kilometer de neutralisatie bereikten, merken we een waterlek op. Op zich niets erg en de herstelling verliep vlot, maar het koste ons toch 8 minuten. Voor het overige heb ik niets dan lof voor mijn rijder Pascal De Baar. Hij was ook nu weer op geen enkel foutje te betrappen. In de stand schuiven we één plaats op. Zaterdag is het rustdag, maar eerst wacht ons vrijdag wellicht de zwaarste etappe in deze Dakar.”

DAKAR. De Villiers wint vijfde etappe, Peterhansel vergroot zijn voorsprong en Loeb is woedend na straftijd
Foto: ISOPIX

Trucker Dmitry Sotnikov boekt vierde ritzege

De Rus Dmitry Sotnikov (Kamaz) heeft donderdag de vijfde etappe in de Dakar voor vrachtwagens gewonnen. De Wit-Rus Aliaksei Vishneuski (Maz), werd op 1:01 tweede, de Rus Anton Shibalov (Kamaz) op 6:56 derde. Pascal De Baar, Stefan Slootjes en Jan Van der Vaet (Renault) finishten als elfde op 33:54.

Sotnikov zette pas de derde tijd neer, maar kreeg na tijdstraffen voor zijn landgenoot Andrey Karginov (Kamaz), de eindwinnaar van vorig jaar, en Vishneuski alsnog zijn vierde dagzege in de schoot geworpen. In de stand is hij autoritair leider. De Rus heeft 33:53 voorsprong op teamgenoot Shibalov, die ten nadele van de Tsjech Martin Macik (Iveco) opschoof naar de tweede plaats. Macik heeft als derde 51:11 goed te maken. De Baar, Slootjes en Van der Vaet zijn op 3u06:18 ook in de stand elfde.

Jean-Marc Fortin: “Doen nog altijd mee voor de eindzege”

DAKAR. De Villiers wint vijfde etappe, Peterhansel vergroot zijn voorsprong en Loeb is woedend na straftijd
Foto: ISOPIX

De vijfde etappe van de Dakar was één van de moeilijkste tot dusver met heel veel navigatie en een eerder verrassende winnaar. Dakarveteraan Giniel de Villiers was bezig aan een eerder anonieme wedstrijd, tot hij met al zijn ervaring de etappe won. Hij bezorgde Toyota zo zijn vijfde dagzege in deze rallyraid.

De Villiers stond na vier etappes 22e in de stand, op net geen twee uur van leider Stéphane Peterhansel (Mini). De ervaren Zuid-Afrikaan, die in 2009 de eerste Dakar in Zuid-Amerika won, pikte dus net als vorig jaar zijn ritje mee. Zijn Belgische teammanager Jean-Marc Fortin was in de wolken. “Het was een lange en vooral een moeilijke dag, die vanochtend om 6u00 begon in het bivak van Riyad. Twaalf uur later zijn we aangekomen in een vooralsnog leeg bivak van Al Qaisumah. Er zijn nog heel veel wagens onderweg, ook wagens van ons team. De Villiers won en Nasser Al-Attiyah werd vierde. De Qatareesµ verliest enkele minuten, maar ik vind dat hij zijn rit heel goed heeft ingedeeld. Zijn copiloot Matthieu Baumel heeft uitstekend werk verricht.”

De Pool Jakub PrzygonskiFinishte als tiende en is bezig aan een sterke remonte. “Hij is vierde na Peterhansel, Al-Attiyah en Sainz. We zijn nog altijd in strijd voor de eindzege, maar het is een zware en moeilijke rally. Morgenochtend vertrekt de eerste wagen al om 5u00. Ik denk dat de rustig van zaterdag welkom zal zijn.”

Klassementen vijfde etappe

DAKAR. De Villiers wint vijfde etappe, Peterhansel vergroot zijn voorsprong en Loeb is woedend na straftijd
Foto: ISOPIX

Klassementen van de vijfde etappe in de Dakar, donderdag over 662 km waarvan 456 km tegen tijd van Riyad naar Qaisumah in Saoedi-Arabië.

- wagens -

. uitslag:

1. Giniel De Villiers/Alex Haro Bravo (ZAf/Spa/Toyota) in 5u09:25.

2. Brian Baragwanath/Taye Perry (ZAf/Century) op 0:58.

3. Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger (Fra/FMini) 2:25.

4. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (Qat/Fra/Toyota) 4:38.

5. Martin Prokop/Viktor Chytka (Tsj/Ford) 5:06.

6. Yazeed Al Rajhi/Dirk Von Zitzewitz (SAr/Dui/Toyota) 9:16.

7. Orlando Terranova/Bernardo Graue (Arg/Mini) 9:24.

8. Nani Roma/Alexandre Winocq (Spa/Fra/Brx) 10:31.

9. Carlos Sainz/Lucas Cruz (Spa/Mini) 15:19.

10. Jakub Przygonski/Timo Göttschalk (Pol/Dui/Toyota) 18:58.

...

38. Alexandre Leroy/Nicolas Delangue (Bel/Fra/Century) 1u27:30

. stand:

1. Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger (Fra/Mini) in 18u28:02. (straftijd: 1:00.)

2. Nasser Al-Attiyah/Matthieu Baumel (Qat/Fra/Toyota) op 6:11.

3. Carlos Sainz/Lucas Cruz (Spa/Mini) 48:13.

4. Jakub Przygonski/Timo Göttschalk (Pol/Dui/Toyota) 1u04:49. (straftijd: 2:00.)

5. Martin Prokop/Viktor Chytka (Tsj/Ford) 1u10:32. (straftijd: 1:00.)

6. Sheikh Khalid Al Qassimi/Xavier Panseri (VAE/Fra/Peugeot) 1u21:21. (straftijd: 5:00.)

7. Nani Roma/Alexandre Winocq (Spa/Fra/Brx) 1u24:56.

8. Orlando Terranova/Bernardo Graue (Arg/Mini) 1u30:05. (straftijd: 1:00.)

9. Brian Baragwanath/Taye Perry (ZAf/Century) 1u38:50. (straftijd: 23:00.)

10. Sébastien Loeb/Daniel Elena (Fra/Mon/Brx) 1u40:07. (straftijd: 5:00.)

...

38. Alexandre Leroy/Nicolas Delangue (Bel/Fra/Century) 8u19:26 (straftijd: 20:00)

- motoren -

. uitslag:

1. Kevin Benavides (Arg/Honda) in 5u09:50.

2. Jose Ignacio Cornejo Florimo (Chl/Honda) op 1:00.

3. Toby Price (Aus/Ktm) 1:20.

4. Lorenzo Santolino (Spa/Sherco Factory) 2:29.

5. Sam Sunderland (GBr/Ktm) 4:17.

6. Xavier De Soultrait (Fra/Husqvarna) 7:55.

7. Skyler Howes (VSt/Ktm) 10:43.

8. Matthias Walkner (Oos/Ktm) 11:03.

9. Ross Branch (Bot/Yamaha) 11:05.

10. Pablo Quintanilla (Chl/Husqvarna) 12:15.

...

69. Walter Roelants (Bel/Husqvarna) 3u19:27

. stand:

1. Kevin Benavides (Arg/Honda) in 20u15:39. (straftijd: 2:00.)

2. Xavier De Soultrait (Fra/Husqvarna) op 2:31.

3. Jose Ignacio Cornejo Florimo (Chl/Honda) 3:42.

4. Toby Price (Aus/Ktm) 3:43.

5. Sam Sunderland (GBr/Ktm) 6:06.

6. Lorenzo Santolino (Spa/Sherco Factory) 9:31.

7. Skyler Howes (VSt/Ktm) 10:45. (straftijd: 1:00.)

8. Ross Branch (Bot/Yamaha) 11:05. (straftijd: 1:00.)

9. Joan Barreda Bort (Spa/Honda) 14:02.

10. Luciano Benavides (Arg/Husqvarna) 14:30. (straftijd: 1:00.)

...

64. Walter Roelants (Bel/Husqvarna) 10u51:41 (straftijd: 7:00)

De Villiers wint vijfde etappe

De Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers (Toyota) heeft donderdag de vijfde Dakaretappe bij de wagens gewonnen. Hij had bij aankomst een voorsprong van 58 seconden op zijn landgenoot Baragwanath (Century). Stéphane Peterhansel (MINI John Cooper Works Buggy) eindigde als 3e op 2:25 en hield na een spannende strijd Nasser Al-Attiyah (Toyota Hilux) af. De Qatarees was 4:38 trager dan de ritwinnaar en 2:13 dan Peterhansel, die in de stand zijn voorsprong op Al-Attiyah vergroot tot 6:11. Matthieu Serradori en Fabian Lurquin (Century) beschadigden na 17 km een schokdemper waarna een wiel afbrak.

Voor de Zuid-Afrikaanse deelnemers werd het een dag met een lach en een traan. Net na de start crashte de Zuid-Afrikaan Henk Lategan (Toyota Hilux). Lategan brak daarbij zijn sleutelbeen en werd naar het ziekenhuis overgevlogen. De voorbije twee etappes liet hij zich opmerken met een 2e en een 3e plaats in de rituitslag. In de stand was hij na vier etappes opgeschoven naar de 4e plaats.

Zijn landgenoot De Villiers reed de hele dag aan de leiding maar had aan zijn landgenoot Baragwanath een stevige klant. In de absolute slotfase slaagde die erin bijna zes minuten goed te maken. Helaas voor de Zuid-Afrikaan kwam hij 58 seconden tekort en eindigde hij als 2e. Eerder in deze Dakar won Baragwanath samen met Al-Attiyah de proloog. De ritzege was voor De Villiers. De Dakarwinnaar van 2009 bezorgt Toyota de vijfde dagzege.

Al-Attiyah en Peterhansel verliezen elkaar niet uit het oog

Al-Attiyah en Peterhansel deden nooit mee voor de zege, maar verloren elkaar niet uit het oog. Na een spannend duel wist Peterhansel uiteindelijk Al-Attiyah af te houden en vergroot hij zijn voorsprong op de Qatarees tot 6:11.

Carlos Sainz (MINI John Cooper Works) wist de schade met een tijdverlies van 15:19 enigszins nog te beperken. In de stand blijft de Spanjaard 3e maar kijkt hij al tegen een achterstand van 48:13 aan.

Erger verging het Matthieu Serradori en Fabian Lurquin. Het duo moest na 17 km hun assistentie oproepen vanwege een kapotte schokdemper en een afgebroken wiel. Het duurde vier uur vooraleer het duo opnieuw kon vertrekken richting bivak. Een goed eindklassement mogen ze vergeten.

Sébastien Loeb woedend na straftijd

Nog slecht nieuws voor Sébastien Loeb (Hunter) die woensdagavond vijf minuten straftijd kreeg voor een snelheidsovertreding. Via sociale media haalde de negenvoudig wereldkampioen rally vernietigend uit en noemde hij de wedstrijdcommissarissen incompetent.

 

 

Vanaf het eerste waypoint moest de Fransman achtervolgen. Na 43 km verloor hij al een half uur om goed 30 km verder al bijna een uur achterstand te hebben. Loeb bereikte de finish met een achterstand van 50:18.

DAKAR. De Villiers wint vijfde etappe, Peterhansel vergroot zijn voorsprong en Loeb is woedend na straftijd
Foto: ISOPIX

Benavides wint etappe bij motorrijders en wordt leider

De Argentijn Kevin Benavides (Honda) heeft de vijfde etappe bij de motoren gewonnen. Zijn Chilleense teamgenoot Jose Ignacio Cornejo Florimo (Honda) werd 2e op exact 1 minuut. Toby Price (Aus) eindigde als 3e op 1:20. In de stand neemt Benavides de leiding over van Xavier De Soultrait (Husqvarna), die als 6e op 7:55 finishte.

Kevin Benavides talmde niet donderdag. Na 43 km liet hij de snelste tijd optekenen waarna zijn teamgenoot Jose Ignacio Cornejo Florimo de leiding overnam. Na 292 km was het opnieuw aan Benavides om de leiding te veroveren. De Argentijn hield stand tot het einde en wordt de nieuwe leider.

Na Ricky Brabec (Honda), Toby Price, Joan Barredo Bort (Honda), Skyler Howes (KTM), Xavier De Soultrait (Husqvarna) wordt Benavides de zesde leider bij de motoren in evenveel dagen. In de stand heeft hij 2:31 voorsprong op De Soultrait. Jose Ignacio Cornejo Florimo is 3e op 3:42 terwijl Toby Price 4e is op 3:43. De dubbele ritwinnaar Barreda Bort is 9e op 14:02.

De Belgische motorrijder Walter Roelants (Husqvarna) passeerde het voorlaatste waypoint als 58e en is op weg naar de finish.