Plan B krokusvakantie: extra afstandsonderwijs, ook voor kleuters
Ten laatste 22 januari moet er duidelijkheid zijn over de afkoelingsweek. Foto: DVH

Geen extra week vakantie, maar een week lang collectief afstandsonderwijs. Dat is het plan B voor het basis- en secundair onderwijs indien de coronacijfers negatief evolueren. Ook de kleuterscholen zullen in dat scenario de deuren sluiten.

Het onderwijsveld heeft een plan B klaar indien de coronasituatie de komende weken zou verslechteren. In overleg met de experts van de Gems beslisten minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en de verschillende onderwijspartners dat er geen verlenging komt van de krokusvakantie, zoals dat al het geval was bij de herfstvakantie. Mocht de crisissituatie groter worden, komt er een week collectief afstandsonderwijs in de week voor of de week na de krokusvakantie. De vakantie begint op 15 februari. De maatregel zal dan gelden voor zowel secundair, basis- als kleuteronderwijs. Een definitieve beslissing daarvoor valt ten laatste op 22 januari.

Gisteren lichtte Weyts in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement al een tipje van de sluier. Tijdens de vergadering liet hij verstaan dat hij in geen geval een verlenging van de krokusvakantie wenst. ‘We zijn alvast blij dat de onderwijspartners de minister zijn gevolgd’, zegt zijn woordvoerder. ‘Een verlenging van de krokusvakantie betekent een extra lange onderbreking van onderwijs. Gezien de nu al behoorlijke leerachterstand is dat allesbehalve wenselijk.’

Mocht het plan B in werking treden, betekent het dat ook kleuters afstandsonderwijs moeten volgen. ‘Hoe dat er juist moet uitzien, kunnen scholen zelf bepalen’, klinkt het nog op het kabinet van Ben Weyts. Het zou kunnen dat de allerjongste leerlingen de facto van een extra lange vakantie kunnen genieten. Scholen kunnen het scenario nu verder uitwerken.

Met het plan dat nu op tafel ligt en ten laatste op 22 januari wordt afgeklopt, krijgen ook lokale besturen nog de tijd om mogelijke opvangmogelijkheden te voorzien. Zij kunnen dan nog altijd de leerlingen in de meest kwetsbare thuissituaties op school ontvangen.

Buitenlandse schooluitstap

Daarnaast beslisten de onderwijspartners dat alle buitenlandse, maar ook binnenlandse meerdaagse schooluitstappen, tot aan de paasvakantie worden geannuleerd. Scholen zien zo voor het tweede schooljaar op rij hun afstudeerreis in rook opgaan. ‘De huidige situatie is te precair. Het ziet er niet naar uit dat er heel wat versoepelingen op til staan tegen de lente. Uiteraard is het geen makkelijke beslissing, maar we geven liever geen valse hoop’, zegt Weyts’ woordvoerder.

Tot slot gaan er meer stemmen op om ook leerlingen in de lagere school een mondmasker te laten dragen, nu blijkt dat een nieuwe Britse variant van het coronavirus ook kinderen besmettelijker kan maken. Sommige scholen adviseren hun leerlingen nu al om een mondmasker te dragen. De socialistische vakbond ACOD pleitte op een vorig onderwijsoverleg al voor een mondmaskerplicht in het vijfde en zesde leerjaar. Het is nog wachten op een officieel advies van de Risk Assessment Group.

De huidige coronamaatregelen in het onderwijs blijven al zeker tot aan de krokusvakantie gelden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in