Celstraf, beroepsverbod en boete voor Studio 100-topman die 5,4 miljoen verduisterde
Foto: rr

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft een voormalige financiële topman van productiehuis Studio 100 veroordeeld tot 40 maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel, voor miljoenenfraude. De rechtbank verklaart een bedrag van ruim 4 miljoen euro verbeurd en legt de man ook een beroepsverbod op.

De gevangenisstraffen die de rechtbank de beide beklaagden oplegt, zijn voor de helft met uitstel, en de helft effectief. Maarten S. wordt ook tot een boete van 16.000 euro veroordeeld, maar die boete wordt met uitstel opgelegd.

Medebeklaagde Dirk F., die valse facturen opstelde in opdracht van Maarten S., wordt veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf en een beroepsverbod van tien jaar. Tegen Dirk F. sprak de rechtbank ook een verbeurdverklaring van 1,16 miljoen euro uit.

In het geval van Dirk F. legt de rechtbank eveneens een boete van 16.000 euro met uitstel op. De verbeurdverklaarde bedragen worden toegewezen aan de benadeelde burgerlijke partijen, waaronder Studio 100 nv.

In het proces stond ook een voormalige boekhoudster van de Studio 100 Group terecht. Zij werd vrijgesproken.

Valse facturen

De zaak kwam op 4 april 2016 aan het licht na een strafklacht die werd ingediend bij het parket van Antwerpen. Het gerechtelijk onderzoek bracht een fraudecircuit aan het licht binnen Studio 100, gevestigd in Schelle. Het ging om een bedrag van ruim 5,4 miljoen euro.

Een van de eerste verdachten die in de cel belandde, was Maarten S., topman bij Studio 100. Hij zou valse facturen hebben laten opstellen en liet die door Studio 100 betalen aan vennootschappen, om het geld vervolgens naar een privérekening te schuiven. Met dus miljoenen aan schade tot gevolgd voor het bedrijf achter onder meer Samson & Gert, Kabouter Plop en Mega Mindy.

Dirk F. was volgens het onderzoek de man die de valse facturen opstelde en het geld overmaakte naar S., in ruil voor een commissie van 10 procent.