Twitter en Facebook blokkeren Trump, ook Ivanka onder vuur
Foto: AFP

Zowel Twitter als Facebook hebben Trump tijdelijk geblokkeerd op hun platform na een video die opnieuw tot geweld zou kunnen aanzetten in Washington.

‘Door de ongeziene en lopende gewelddadige situatie in Washington’ en door de ‘herhaalde en ernstige schendingen van de regels’ kondigde Twitter gisteren aan dat de aftredende Amerikaanse president Donald Trump voor minstens 12 uur van het platform geweerd zou worden. De microblogsite waarschuwt Trump dat nieuwe inbreuken zullen leiden tot een permanente schorsing van de account.

Drie tweets van Trump zijn intussen niet meer te lezen. Het gaat onder meer over de videoboodschap waarin hij zijn aanhangers oproept huiswaarts te keren, maar terloops nogmaals de vermeende verkiezingsfraude aanhaalt en zegt van hen te houden (zie hieronder). Eerder verwijderden ook Facebook en Youtube die video. Daarnaast zijn ook de tweets verwijderd waarin Trump zijn relschoppende aanhangers verdedigde, en een waarin hij Mike Pence laf noemde.

Ivanka onder vuur

Kort na Twitter besloot ook Facebook het account van Trump te schorsen en dat voor minstens 24 uur. ‘We hebben op de pagina van president Donald Trump twee overtredingen van onze regels vastgesteld, die resulteren in een schorsing van 24 uur. Dat betekent dat hij de mogelijkheid verliest om gedurende die tijd te posten op het platform’, meldt de sociaalnetwerksite.

Ivanka Trump, de dochter en een belangrijke adviseur van de president, ligt inmiddels onder vuur voor een bericht op Twitter. In een intussen verwijderde tweet noemde zij de betogers die het Capitool gisteren met honderden bestormden en gewapend binnendrongen ‘Amerikaanse patriotten’. In dezelfde tweet riep ze op het geweld te stoppen en vredevol te handelen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig