Vier doden bij bestorming Capitool, doodgeschoten vrouw was oorlogsveterane
Foto: AFP

De vrouw die woensdag werd doodgeschoten tijdens de bestorming van het Capitool in Washington D.C. was een oorlogsveterane die nabij San Diego woonde. Dat meldt de lokale zender KUSI News. In totaal vielen vier doden.

Ashli Babbitt diende veertien jaar in de Amerikaanse luchtmacht en diende viermaal in oorlogsgebied, vertelde haar echtgenoot aan KUSI News. Volgens haar ex-man was de vrouw ‘een grote patriot’ en ‘een grote fan van president Trump’. Dinsdag schreef Babbitt op Twitter dat ‘niets ons zal stoppen … Ze kunnen proberen en proberen en proberen, maar de storm is hier en daalt over minder dan 24 uur neer op D.C. … Van de duisternis naar het licht.’

De vrouw werd volgens het hoofd van de politie in Washington DC, Robert Contee, neergeschoten door de politie van het Capitool toen Trump-aanhangers het gebouw binnendrongen. Ze overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De lokale politie van Washington D.C. is een onderzoek geopend naar de dood van de vrouw.

De politie liet verder weten dat er in de buurt van het Capitool nog drie andere mensen zijn overleden, bij verschillende ‘medische noodgevallen’. Het gaat om één vrouw en twee mannen, aldus politiechef Robert Contee. Meer details over de omstandigheden van hun overlijden werden niet gegeven.

Tijdens het gewelddadige protest zijn er ook veertien politieagenten gewond geraakt, van wie er twee ernstig aan toe zijn.

De politie heeft verder 52 mensen opgepakt, zo werd nog meegedeeld. In de meeste gevallen gebeurde dat wegens het niet respecteren van de avondklok die om 18 uur plaatselijke tijd (middernacht Belgische tijd) van start ging.

Ophitsende toespraak

Na een ophitsende toespraak van aftredend president Donald Trump, bestormden betogers het Capitool waar de Senaat op dat moment samenzat om de verkiezingsuitslag goed te keuren. Joe Biden won de verkiezingen van 3 november, maar Trump weigert nog steeds zijn nederlaag toe te geven en blijft spreken van fraude, hoewel daar geen bewijs voor is gevonden. Hij riep zijn aanhangers na drie uur wel op om vreedzaam naar huis te gaan.

De Senaatszitting moest noodgedwongen gepauzeerd worden en het Capitool ontruimd.

Nadat de avondklok werd ingevoerd, zijn de meeste betogers naar huis getrokken. Later op de avond plaatselijke tijd werd de zitting hervat. Aftredend vicepresident Mike Pence, die de zitting voorzat, veroordeelde het geweld. Uiteindelijk kon de overwinning van president-elect Joe Biden en vicepresident-elect Kamala Harris wel bekrachtigd worden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in