Alle feiten over de bestorming van het Capitool op een rijtje gezet
Foto: AP

Trumpbetogers hebben het Amerikaanse Capitool bestormd op het moment dat de Senaat samenzat om de verkiezingsuitslag officieel goed te keuren. De meeste betogers zijn intussen afgedropen, en de zitting is hervat. Persagentschap Reuters spreekt van vier doden. Lees hieronder wat er nog gebeurde terwijl België sliep.

  • Voor het begin van de zitting in het Congres, waar de bekrachtiging van Joe Biden moest plaatsvinden, spreekt president Donald Trump zijn aanhangers toe die op zijn vraag naar Washington zijn gekomen. Hij spreekt opruiende taal en veroordeelt zijn vicepresident Mike Pence.
  • De betogers rukken op richting Capitool en ­bestormen het gebouw van diverse kanten. Als ze het gebouw binnendringen, wordt de zitting geschorst en moeten de parlementsleden zich terugtrekken in veiliger oorden.
  • Op dat moment waren nog niet alle stemmen van de kiesmannen/vrouwen geteld. Medewerkers slagen erin de stemmen in veiligheid te brengen. Anders had ‘de meute ze verbrand’, aldus senator Jeff Merkley.
  • Er worden bij de bestorming schoten gelost. Vier mensen zijn overleden. De politie van Washington meldt dat ze 52 mensen heeft gearresteerd.
  • Een van de overledenen is een vrouw die in het Capitool werd neergeschoten. Het zou gaan om Ashli Babbitt, een Trump-aanhangster, die eerder op Twitter had laten weten dat ze de betoging zou bijwonen.
  • Om 18 uur plaatselijke tijd (middernacht Belgische tijd) wordt een avondklok afgeroepen. De oproerpolitie is er op dat moment al in geslaagd een perimeter af te dwingen. De avondklok geldt tot 6 uur ’s ochtends (12 uur Belgische tijd).
  • Nadat enkele uren later alle betogers uit het Capitool zijn verjaagd, wordt woensdagavond lokale tijd de zitting in de Senaat hernomen. Het verzet tegen de verkiezingsuitslag in de staat Arizona wordt er verworpen.
  • Zowel het Twitter- als het Facebookaccount van Trump wordt geblokkeerd. Op Twitter is Trump voor minstens 12 uur niet welkom, op Facebook 24 uur. De video waarin de president zegt van de betogers te houden, was de druppel voor beide accounts.
  • Stephanie Grisham, de kabinetschef van first lady Melania Trump, is opgestapt vanwege de bestorming, zo zei ze zelf op Twitter. Na Grisham volgden ook nog andere medewerkers van het Witte Huis.
  • Volg het meest recente nieuws over de onrust in Washington in de liveblog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig