In het Capitool, het politieke centrum van de Verenigde Staten in Washington, is een nooit geziene chaos losgebroken. Trump-getrouwen stormden terwijl er een debat over de verkiezingsuitslag aan de gang was binnen, en namen onder meer plaats op de spreekstoel van de Senaat. Een vrouw werd in de borst geschoten, de Nationale Garde is onderweg.

Volg de laatste updates in de liveblog.

Het Capitool is in lockdown, nadat Trump-fans de barricades van het regeringsgebouw doorbraken en binnenstormden. Vicepresident Mike Pence, die de zitting van het Congres voorzat waarin werd gedebatteerd over de verkiezingsuitslag, werd uit het gebouw geëvacueerd, parlementsleden moesten een gasmasker opzetten van de politie. Het Huis van Afgevaardigden werd ontruimd. Er werd een vrouw in de borst geschoten en ze zou zwaargewond zijn, maar het is onduidelijk wat de omstandigheden zijn. Het hoofd van de politie van Washington bevestigde dat iemand een schotwonde heeft opgelopen in het parlementsgebouw, maar wou enkel kwijt dat het om een burger ging. De Nationale Garde en ‘andere federale beschermingsdiensten’ werden ingeschakeld om de situatie onder controle te krijgen. Rond 18 uur plaatstelijk tijd was de oproerpolitie gestart met het evacueren van de manifestanten.

De betogers konden tot diep in de gebouwen doordringen. In de Senaat namen verschillende betogers plaats op de spreekstoel, normaal de plaats van de Republikein Mitch McConnel.

Capitool in lockdown na bestorming door Trump-aanhangers, vrouw neergeschoten
Betogers in de spreekstoel van de Senaat. Foto: AFP

Andere betogers drongen het kantoor van Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, binnen en zaten aan haar bureau.

Capitool in lockdown na bestorming door Trump-aanhangers, vrouw neergeschoten
Een betoger op het kantoor van Nancy Pelosi. Foto: EPA-EFE

De betogers trokken naar het regeringsgebouw na een speech van Trump, die tijdens een speech eerder op de dag opriep om ‘af te zakken naar Pennsylvania Avenue’, de straat die uitkomt op het Capitool. Ze raakten er slaags met de politie. Op beelden die circuleren op sociale media is te zien hoe agenten hun wapenstok en pepperspray gebruiken. De betogers verwijderen de barricades en slaagden erin het gebouw binnen te dringen. De politie moest traangas inzetten om de menigte uit elkaar te drijven, pas na enkele uren kon de evacuatie van de betogers starten.

De burgemeester van Washington, Muriel Bowser, stelde een avondklok in, in de hoop de gemoederen te bedaren. Tussen 18 uur woensdagavond en 6 uur donderdagochtend lokale tijd geldt een uitgaansverbod. Trump zelf riep al tweemaal op om rustig te blijven. ‘Steun onze politie, ze staan aan de kant van ons land. Wees vreedzaam’, tweette Trump. ‘Ik vraag iedereen om vreedzaam te blijven in het Capitool. Geen geweld! Denk eraan, wij zijn de partij van ‘law en order’, respecteer de wet en onze politiediensten.’

Voor de onrust begon had Trump nochtans zijn aanhangers, die in de hoofdstad waren samengekomen voor de ‘Save America March’, opgeruid. Tijdens zijn speech herhaalde hij zijn claim dat ‘verkiezingen gestolen zijn’.

Capitool in lockdown na bestorming door Trump-aanhangers, vrouw neergeschoten
De betogers zijn in het Capitool geraakt. Foto: AFP

Bekrachtiging

In een brief die net voor aanvang van de zitting in het Capitool werd gepubliceerd, liet Pence weten dat hij zich niet zal verzetten tegen de bekrachtiging van de verkiezingsresultaten, waaruit bleek dat Joe Biden de volgende president wordt. Pence verwees daarvoor naar de grondwet, en de beperkingen die daarin zijn vastgelegd voor de vicepresident. De vicepresident heeft tijdens de ceremonie slechte een ceremoniële rol.

‘Het is mijn weloverwogen oordeel dat mijn eed om de grondwet te steunen en te verdedigen, mij ervan weerhoudt de eenzijdige autoriteit op te eisen om te bepalen welke kiesstemmen moeten worden meegeteld en welke niet’, schreef Pence.

Trump zet Pence al dagen onder druk om het resultaat niet te bekrachtigen, maar kiesmannen of -vrouwen uit bepaalde staten terug te sturen. Als reactie op de brief van Pence tweette Trump dat hij ‘niet de moed had om te doen wat had moeten worden gedaan om ons land en onze grondwet te beschermen. De Verenigde Staten eisen de waarheid!’.

Normaal gezien is de bekrachtiging een formele gebeurtenis van een half uur, maar een aantal Republikeinse congresleden maakten bezwaar. Na voorlezing van de stemmen in het Electoral College voor de staat Arizona kwam er verzet van de Republikein Paul Gosar, gevolgd door andere parlementsleden, onder wie senator Ted Cruz, een nauwe bondgenoot van de Republikeinse president Donald Trump. Daardoor moest de zitting onderbroken worden en moeten zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat debatteren, dat kan maximaal twee uur duren. Door de bestorming werd het Capitool in lockdown geplaatst en werden de zittingen tijdelijk stilgelegd.