Franse sterrenkok Albert Roux overleden
Albert (rechts) en zijn broer Michel, die vorig jaar overleed. Foto: AFP

De Franse chef-kok Albert Roux, onder andere bekend als medeoprichter van het sterrenrestaurant Le Gavroche in Londen, is maandag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie woensdag gemeld. Volgens hen sukkelde Roux al een tijdje met zijn gezondheid. Meer informatie over de doodsoorzaak werd niet vrijgegeven.

Albert Roux en zijn in 2020 overleden broer Michel openden in 1967 hun restaurant Le Gavroche in Londen, dat uitgroeide tot het eerste restaurant in Groot-Brittannië met een Michelinster. Beide broers zorgden met hun kookkunsten in Le Gavroche voor een ware culinaire revolutie in Londen en leidden er ook heel wat andere topchefs op, onder wie Gordon Ramsay, Marco Pierre White, Pierre Koffman en Monica Galetti. Le Gavroche wordt nu gerund door Michel Roux Junior, de zoon van Albert en petekind van Michel.

Kookwedstrijd

Albert Roux werd geboren op 8 oktober 1935 in het Franse Semur-en-Brionnais, maar spendeerde bijna zijn hele loopbaan in Groot-Brittannië waar hij zich definitief vestigde na zijn legerdienst in Algerije en na twee jaar als souschef te hebben gewerkt op de Britse ambassade in Parijs.

Hij schreef heel wat boeken en nam deel aan tal van culinaire programma’s op de Britse televisie. Samen met zijn broer riep Albert ook de ‘Roux Scholarship’ in het leven, een kookwedstrijd voor opkomende chef-koks in Groot-Brittannië.

Naast het restaurant Le Gavroche begonnen de broers Roux in 1972 ook The Waterside Inn in Bray, dat de dag van vandaag wordt geleid door Alain Roux, zoon van Michel Roux en neef van Albert. Sinds het etablissement in 1985 drie Michelinsterren kreeg toegewezen moest het nog geen enkele ster weer afgeven, een ongeziene prestatie voor een restaurant buiten Frankrijk.