Maaike Cafmeyer, Lize Feryn en zeven andere vrouwen treden naar buiten in zaak-De Pauw
vlnr. Liesa Naert, Maaike Cafmeyer, Lize Feryn, Ella-June Henrard. Foto: Alex Vanhee

Na een perslek komen de negen vrouwen die Bart De Pauw beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag vroeger dan gepland naar buiten. Het gaat onder anderen om Maaike Cafmeyer, Liesa Naert, Lize Feryn en Ella-June Henrard.

De negen slachtoffers die zich burgerlijke partij hebben gesteld in de rechtszaak tegen Bart De Pauw hebben hun identiteit bekendgemaakt. Dat zou normaal gezien pas gebeuren op het proces, dat volgende week donderdag van start gaat, maar door een perslek zien ze zich genoodzaakt om nu al naar buiten te treden met een gezamenlijke verklaring.

Het parket van Mechelen besloot een gerechtelijk onderzoek op te starten nadat De Pauw in 2017 zelf naar buiten had gebracht dat de VRT de samenwerking met hem had stopgezet na klachten over grensoverschrijdend gedrag in de werksfeer. Na onderzoek maakte het parket in mei 2020 bekend dat het De Pauw voor de rechtbank wil brengen wegens elektronische belaging en stalking. Negen vrouwen stelden zich burgerlijke partij, samen met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Het gaat om deze vrouwen:

Maaike Cafmeyer (47): de actrice speelde vanaf 2004 de echtgenote van Bart De Pauw in twee seizoenen van Het geslacht De Pauw.

Catherine Ongenae (49): zij werkte in 2004 als kleedster en actrice in Het geslacht De Pauw.

Liesa Naert (38): zij werkte vanaf 2006 als actrice met De Pauw samen aan Willy’s en Marjetten en Quiz me quick.

Dymphne Poppe (32): zij werkte van 2012 tot 2015 als programmamaker voor Koeken Troef.

Ellen Lloyd (34): zij werkte in 2014 als kleedster voor het tv-programma Twee tot de zesde macht.

Lize Feryn (27): zij werkte niet samen met De Pauw, maar kreeg uit het niets seksueel getinte berichten van hem vanaf 2014.

Ella-June Henrard (27): zij speelde mee in It’s showtime, de tv-serie van Bart De Pauw die op de plank bleef liggen na de aantijgingen.

Jenka Van de Voorde (27): zij liep in 2016 stage bij Koeken Troef en werkte er tot eind 2017 als programmamaker.

Helena De Craemer (27): zij liep in 2017 stage bij Koeken Troef.

‘Wij willen dat dit stopt’

In een korte geschreven reactie laten de vrouwen weten ‘opgelucht’ te zijn dat ‘de rechtszaak eindelijk van start gaat’. Tegelijk betreuren ze dat dit ‘via de gerechtelijke weg moet lopen’. ‘Het enige dat wij willen is dat het aanhoudende grensoverschrijdende gedrag stopt. Dat Bart De Pauw erkent dat hij ernstig in de fout ging, dat hij zich excuseert en zich in de toekomst niet meer aan dergelijk gedrag schuldig maakt’, klinkt het.

De groep hoopt dat de zaak ‘op een eerlijke en respectvolle manier tot een goed einde wordt gebracht’ en dat ze andere slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag kan aanmoedigen ‘om aan de alarmbel te trekken’. Ze vragen om hun privacy en die van hun naasten te respecteren.

Ook Liesbet Stevens, adjunct-directrice van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, reageerde. In het verleden trad zij op als woordvoerder namens de negen vrouwen. ‘Het Instituut stelde zich burgerlijke partij omdat grensoverschrijdend gedrag op het werk een ernstige problematiek is in onze samenleving’, schrijft Stevens. ‘Het is een problematiek waarover mensen die ermee worden geconfronteerd meestal niet durven te spreken, omdat er schaamte mee gemoeid is maar vooral ook omdat het vaak gaat om een machtsverhouding. Ook wordt er nog te snel gedacht dat psychische intimidatie en grensoverschrijdend gedrag niet zo schadelijk zijn.’

De professor seksueel strafrecht wijst erop dat stalking een strafbaar misdrijf is en langdurige, ernstige gevolgen heeft voor slachtoffers. Daarbij verwijst ze naar onderzoek van het Europese mensenrechteninstituut (FRA), waaruit blijkt dat een op de vier vrouwen na een jaar nog last heeft van slaapproblemen, angsten of een onveiligheidsgevoel.

De Pauw houdt onschuld vol

Michaël Verhaeghe, een van de advocaten van de Pauw, meent dat zijn cliënt alweer veroordeeld wordt in de media, nog voor het debat in de rechtbank kan worden gevoerd. ‘De rechtbank is voor ons de enige plek voor een correct en sereen debat over schuld en onschuld’, klinkt het onder meer in een statement dat woensdag werd verspreid.

Volgende week donderdag vindt de inleidende zitting van het proces plaats. Dan zal het dossier nog niet inhoudelijk behandeld worden. Alleen de agenda van het proces wordt daar bepaald. De Pauw heeft altijd volgehouden dat hij niets strafbaars deed en vroeg zelf om een proces. ‘Voor het eerst zal ik context kunnen geven bij al die aantijgingen. Ik zal mijn verantwoordelijkheid nemen als zou blijken dat ik ergens in de fout ben gegaan, maar ik zal mij tot het uiterste verweren waar er gelogen is of waar ik ten onrechte in een slecht daglicht ben gesteld’, zei hij daarover. Hij heeft het over een ‘karaktermoord’ van de VRT.

Indien hij schuldig geacht wordt, riskeert De Pauw een maximumstraf van twee jaar cel.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig