Speculatie over vlucht van Trump naar Schotland bij inauguratie van Biden
De laatste dagen van Trump als president zijn geteld. Foto: REUTERS

Wanneer Joe Biden wordt beëdigd als nieuwe president van de Verenigde Staten, zou zijn voorganger wel eens ver weg kunnen zijn. Er zijn aanwijzingen dat Donald Trump zijn laatste dag als president zal doorbrengen op Schotse bodem.

Barack Obama tekende vier jaar geleden present bij de beëdiging van zijn opvolger, zoals de traditie dat voorschrijft. Maar dat Donald Trump op de eerste rij zal zitten bij de inauguratie van Joe Biden op 20 januari in Washington D.C., lijkt weinig waarschijnlijk, wetende dat hij nog steeds niet klaar is om zijn verlies toe te geven.

Amerikawatchers verwachten dat Trump die dag zelf een massaevent zal organiseren of misschien wel zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2024 zou aankondigen, opdat niet alle persaandacht naar Biden zou gaan. Maar nu blijkt dat Trump die dag misschien niet eens in het land zal zijn.

De Schotse krant Sunday Post meldt immers dat de luchthaven van Prestwick zich voorbereidt op de komst van een Amerikaanse militaire Boeing 757 op 19 januari, een dag voor de inauguratie. Terwijl de president wordt rondgevlogen door Air Force One, wordt dat bewuste toestel vaak gebruikt door de vicepresident en de first lady. Het zou erop kunnen wijzen dat de president een tripje plant naar zijn golfresort in het nabijgelegen Turnberry, aan de Schotse westkust.

Judd Deere, woordvoerder van het Witte Huis, wil die plannen nog niet bevestigen. ‘Anonieme bronnen die beweren te weten wat de president wel of niet overweegt, hebben geen idee. Wanneer president Trump iets te zeggen heeft over zijn plannen voor 20 januari, zal hij het ons wel laten weten’, klinkt het in een mededeling aan televisiezender Fox News.

De Schotse premier Nicola Sturgeon liet al weten dat Trump niet welkom zou zijn, indien hij plannen heeft om naar Schotland af te reizen. ‘We laten op dit moment niemand binnen zonder een specifiek doel, en golfen valt daar niet onder’, zei ze tijdens een persconferentie omtrent corona. Zelf is ze niet op de hoogte van een eventueel bezoek.

Dat de huidige president verstek geeft bij de inauguratie van zijn opvolger gebeurde voorheen slechts twee keer in de geschiedenis van het land. John Adams daagde niet op tijdens de inauguratie van Thomas Jefferson in 1801, en in 1869 had de verguisde Andrew Johnson geen zin in de eedaflegging van zijn opvolger Ulysses S. Grant, omdat die zou geweigerd hebben naast hem te zitten in de koets. Johnson bleef dan maar in het Witte Huis.

Correctie 5 januari 2021. Het is al tweemaal, en niet eenmaal gebeurd dat een zittende president niet aanwezig is op de inauguratie van de verkozen president.

Overzicht: zo geven presidentskandidaten normaal hun verlies toe

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig