Derde lockdown voor Verenigd Koninkrijk: ‘Blijf thuis, bescherm de gezondheidsdiensten en red levens’
Foto: AP

De Britse premier Boris Johnson kondigt een nieuwe nationale lockdown aan. Het is al de derde keer dat Engeland op slot gaat, dit keer tot minstens half februari. Schotland besliste eerder op de dag al om een strikte lockdown te implementeren. Die start om middernacht plaatselijke tijd.

Het Verenigd Koninkrijk is in de ban van de Britse coronavariant, waarbij een sterk vermoeden is dat hij besmettelijker is. Maandag werd met bijna 59.000 nieuwe besmettingen alweer een record gebroken. Daarom draagt Johnson zijn bevolking op met onmiddellijke ingang thuis te blijven. De nieuwe lockdown krijgt in de vroege uurtjes van woensdag kracht van wet, maar de bevolking moet de nieuwe regelgeving nu al opvolgen.

Enkel wie niet thuis kan werken, mag de woning verlaten om te gaan werken. Sporten mag met één iemand van buiten het gezin. En voor essentiële boodschappen geldt uiteraard een uitzondering op de strenge lockdownregels. Wie medische hulp nodig heeft, een coronatest moet laten afnemen of vlucht van huiselijk geweld, valt niet onder de lockdown. Wie zelf een risicopatiënt is, moet extra waakzaam zijn.

‘Het is alarmerend om de snelheid te zien waaraan de nieuwe variant van het virus zich verspreidt’, sprak Johnson zijn bevolking toe. ‘Deze variant lijkt veel besmettelijker te zijn. Het aantal doden is de voorbije weken met twintig procent gestegen, en dat aantal zal nog stijgen.’ Om die reden moeten opnieuw zwaardere maatregelen getroffen worden, vindt de premier.

De scholen schakelen opnieuw over op afstandsonderwijs, en de premier belooft daarom ook een regeling voor de examens op het einde van het schooljaar. Enkel kinderen van ouders met een essentieel beroep (zorgverleners, etc.) en kinderen in een moeilijke thuissituatie kunnen nog naar school gaan. Deze regeling geldt tot minstens midden februari.

Johnson probeerde ook te verklaren waarom de scholen vandaag überhaupt waren opengegaan na de kerstvakantie. ‘We wilden de scholen zo lang mogelijk openhouden en dat hebben we ook gedaan, maar nu is afstandsonderwijs opnieuw noodzakelijk om de circulatie van het virus tegen te gaan’, zei hij.

Vaccinaties

‘Dankzij het mirakel van de wetenschap kunnen we het virus verslaan. Dat is ook het grootste verschil met vorig jaar: momenteel ontrollen we een massale vaccinatiecampagne.’

Johnson zet dan ook al zijn hoop op de vaccinaties. ‘We verwachten dat we tegen midden februari de vier belangrijkste groepen in het vaccinatieprogramma een eerste spuit kunnen geven’, zei de premier. ‘Als dat lukt, dan hebben we een grote groep mensen geëvacueerd van het van het pad van het virus, en zullen we de maatregelen kunnen versoepelen.’

De premier drukt iedereen op het hart de maatregelen te volgen, zodat de versoepelingen zo snel mogelijk kunnen worden aangekondigd. ‘Blijf thuis, bescherm de gezondheidsdiensten en red levens’, voegde hij er nog aan toe. ‘Ik geloof dat dit de laatste fase van het gevecht is.’

Schotland

‘Dit is een cruciaal moment’, zei Johnson. ‘De regeringen in Schotland en Ierland denken er ook zo over, daarom trekken we aan hetzelfde zeil.’ De Schotse premier Nicola Sturgeon kondigde maandag inderdaad al een volledige lockdown voor het hele grondgebied af. De Schotten moeten vanaf middernacht thuis blijven en mogen hun woonst enkel voor essentiële redenen verlaten, zoals werken als dat van thuis niet kan. De kerstvakantie was al verlengd tot 11 januari, de meeste scholen blijven tot februari gesloten.

‘Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik bezorgder ben over de situatie waar we nu tegenaan kijken dan op om het even welk moment sinds maart’, zei Sturgeon in het Schotse parlement.

Het Verenigd Koninkrijk heeft af te rekenen met meer dan 58.000 bevestigde covidbesmettingen per dag, daarmee werd de piek van april overschreden. Vorige week waren er zes dagen aan een stuk dagelijks meer dan 50.000 nieuwe gevallen. Er stierven de afgelopen week vierduizend Britten, wat maakt dat sinds de uitbraak van de pandemie al 75.431 patiënten binnen de 28 dagen na een positieve test zijn overleden.