De verkozen vicepresident Kamala Harris beschuldigt de huidige Amerikaanse president Donald Trump van machtsmisbruik naar aanleiding van een gelekt telefoongesprek waar de krant Washington Post eerder over berichtte. In dat gesprek vraagt Trump staatssecretaris van Georgia Brad Raffensperger om een wijziging van het verkiezingsresultaat in de staat.

Onverbloemd probeert de president Raffensperger, een Republikeinse partijgenoot en verantwoordelijk voor de organisatie van de verkiezingen in de staat Georgia, ertoe aan te zetten om ‘genoeg stemmen voor hem te vinden’ en het resultaat ‘opnieuw te berekenen’. Volgens de Washington Post deed Trump dit smekend, en dreigend met strafrechtelijke vervolging, op een gegeven moment waarschuwend dat Raffensperger een ‘groot risico’ nam.

Trump wilde dat de ambtenaar het resultaat nog eens zou onderzoeken ‘met mensen die antwoorden willen’. Na afloop bestempelde de president zijn onwrikbare partijgenoot als ‘onwetend’.

11.780 stemmen

Trump heeft in Georgia nipt verloren van zijn Democratische uitdager Joe Biden, met name met 11.779 stemmen. De president zou tijdens het telefoongesprek op een bepaald moment hebben gezegd: ‘Kijk. Alles wat ik wil, is dit. Ik wil gewoon 11.780 stemmen vinden, wat eentje meer is dan degene die ik heb. Want ik heb in de staat gewonnen en het is niet eerlijk mij zo de zege te ontnemen’.

Trump zou meermaals hebben gezegd: ‘Onmogelijk dat ik in Georgia heb verloren’. Waarbij hij ook zei met honderdduizenden stemmen te hebben gewonnen. In de zuidelijke staat zijn de stemmen overigens twee keer herteld en er werden, ondanks de beweringen van Trump, geen aanwijzingen van fraude gevonden.

Raffensperger probeerde tijdens het gesprek zijn partijgenoot duidelijk te maken dat die zich baseert op doorprikte samenzweringstheorieën, steunt op verkeerde gegevens en dat de zege van Biden eerlijk en juist is. ‘Wij geloven dat onze tellingen kloppen’, zei de staatssecretaris ook, eraan toevoegend dat de resultaten ook bij rechtbanken staande zijn gebleven.

Trump vertelde Raffensperger ook dat, als hij niets deed, dit een schaduw kan werpen op de kansen van de twee Republikeinen die woensdag tijdens een tweede ronde hun Senaatszetel verdedigen. De president zei maandag op een verkiezingsmeeting in Georgia de fraude te zullen aankaarten.

Kama Beweegt: a hole in one

Kamala Harris: ‘Stem van wanhoop’

Volgens de Washington Post rijzen er bij verkiezingsexperten vragen over de legaliteit van het telefoontje. Voor de verkozen vicepresident Kamala Harris is er duidelijk sprake van ‘schaamteloos machtsmisbruik’. Dat zei ze zondagavond plaatselijke tijd in Georgia zelf op een campagneoptreden voor de tweede ronde van de plaatselijke Senaatsverkiezingen.

‘Hebben jullie die gespreksopname gehoord?’, vroeg de Democrate aan haar publiek. ‘Het was zeer zeker de stem van wanhoop, en het was schaamteloos machtsmisbruik door de president van de Verenigde Staten.’

Bob Bauer, een adviseur van de verkozen president Joe Biden, stelt in een verklaring dat het gesprek ‘het hele schandelijke verhaal van Donald Trump’s aanval op de Amerikaanse democratie weergeeft’.