Opnieuw Oranje boven in de vrouwencross : Betsema oppermachtig in Hulst, Brand zeker van eindzege Wereldbeker
Foto: BELGA

Denise Betsema heeft zondag het Nederlandse onderonsje gewonnen in de cross van Hulst, de voorlaatste wereldbekermanche van het seizoen. De 27-jarige renster van Pauwels Sauzen-Bingoal voerde aan de boorden van de Westerschelde een onewomenshow op. Lucinda Brand werd tweede op een minuut, maar is nu al wel zeker van de eindzege in de Wereldbeker.

De Wereldbeker stond in Hulst voor de eerste keer op het programma. De voorbije jaren was de wedstrijd een losse cross, deze keer maakte de Vestingcross deel uit het regelmatigheidscriterium van de UCI. De vorige drie wedstrijden kwamen op naam van Lucinda Brand, ook nu was ze de grote favoriete.

Maar de leider in het klassement van de Wereldbeker kende geen goede start en was al meteen op achtervolgen aangewezen. Wel goed vertrokken was Belgisch kampioene Sanne Cant die de eerste honderden meters voor haar rekening nam.

Al snel nam Denise Betsema het commando over, met in haar wiel Blanka Vas en Annemarie Worst. Alvarado, Marianne Vos, Lucinda Brand en Cant volgden op enkele lengtes. Op Betsema stond geen maat, ze bleef trappen op het lastige parcours in Zeeland. Na de eerste ronde scheidde zich een trio af: Betsema, Worst en Vas die drie seconden voorsprong telde op Alvarado. Brand volgde op negen tellen.

Betsema bleef gas geven, Vas moest terugschakelen en werd afgelost door de wereldkampioene vooraan die samen met Worst nog even tegenspartelde. Zonder succes, Betsema sloeg een kloofje en zou ronde na ronde haar voorsprong vergroten. Brand zou nog wel opschuiven vanuit de achtergrond naar een tweede plaats, maar voor de zege kwam ze te laat. Ze zou op ruim een minuut stranden van de winnares maar is wel zeker van de wereldbeker. Alvarado moest vrede nemen met een derde plaats, Cant eindigt als achtste op bijna 2:30.

Opnieuw Oranje boven in de vrouwencross : Betsema oppermachtig in Hulst, Brand zeker van eindzege Wereldbeker
Foto: BELGA

“Het voelt een beetje zoals thuis met de dijkjes en de wind”, glunderde Betsema, die van Texel komt, achteraf. “Ik was echt in mijn element. Het is geweldig om hier zo te winnen. Dit motiveert me enorm, zeker met het oog op het WK. Met alle Nederlandse dames staan we dicht bij elkaar. Het zal een spannend wereldkampioenschap worden.”

Brand verzekert zich van eindklassement

Brand won de eerste drie Wereldbekers in Tabor, Namen en Dendermonde en pakte zo 120 punten, de tweede plaats in Hulst leverde haar 30 punten op. Daarmee telt ze 150 punten, 42 meer dan Denise Betsema. Een zege levert 40 punten op, ze kan dus niet meer ingehaald worden en is dus al zeker van eindwinst voor de slotmanche in Overijse op 24 januari.

“Meer dan een tweede plaats zat er in niet vandaag”, zei ze na afloop. “Ik had niet zo’n heel goede start en moest lang achtervolgen. Denise had een superdag, ik wist snel dat het moeilijk zou worden. Ik maakte technisch ook wat foutjes, had een gevecht met de sporen en ik kan leven met deze tweede plaats.”

Uitslag

1. Denise Betsema (Ned)

2. Lucinda Brand (Ned) +1’02”

3. Ceylin del Carmen Alvarado (Ned) +1’09”

4. Annemarie Worst (Ned) +1’26”

5. Kata Blanka Vas (Hon) +1’57”

6. Clara Honsinger (USA) +2’10”

7. Puck Pieterse (Ned) +2’22”

8. Sanne Cant (Bel) +2’23”

9. Manon Bakker (Ned) +2’41”

10. Fem Van Empel (Ned) +2’50”

11. Marianne Vos (Ned) + 3’05”