Honderd doden na aanslag in Niger
Nigerese soldaten. Foto: AFP

De dodentol van de gewapende aanval op twee dorpen in het West-Afrikaanse Niger is opgelopen tot honderd, zo heeft de plaatselijke burgemeester zondag bekendgemaakt.

Het doelwit van de dubbele aanslag waren de dorpen Tchombangou en Zaroumdareye, vlak bij de grens met Mali. ‘Wij komen net terug van de plaats van de aanslagen. In Tchomabangou zijn er tot zeventig doden en in Zaroumadareye dertig doden’, zei Almou Hassane, de burgemeester van Tondikiwindi, de gemeente die de twee dorpen bestuurt. Die waren doelwit van ‘terroristen die met een honderdtal motorfietsen waren gekomen’.

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Alkache Alhada, waren de aanvallers jihadisten. Het zou om een vergeldingsactie gaan voor de dood van twee strijders die door dorpsbewoners om het leven gebracht waren. Plaatselijke jongeren hadden een zelfverdedigingsgroep opgericht, in een poging zich tegen de strijdende groeperingen te verdedigen.

In Niger en andere landen van de regio zijn ettelijke terreurorganisaties actief die trouw hebben gezworen aan Al-Qaeda of Islamitische Staat (IS). Samen met Mali, Mauritanië, Tsjaad en Burkina Faso maakt Niger deel uit van de G5-Sahel groep die terreurgroeperingen wil bekampen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in