Na meer dan 24 uur is de Franse politie erin geslaagd een illegale rave in een hangar in de buurt van Rennes stil te leggen. Het feest begon op oudejaarsavond en trok naar schatting ruim 2.000 feestvierders. Pas in de nacht van vrijdag op zaterdag gingen de volumeknoppen dicht. De laatst overgeblevenen worden bij het verlaten van het terrein systematisch beboet.

De toegangswegen waren al sinds vrijdag afgesloten, maar pas rond 2.00 uur ‘s nachts viel het feestgedruis stil. De aanwezigen werden bij het verlaten van het terrein opgewacht door de politie. De politie meldt zaterdagmiddag dat er al 1.200 mensen beboet zijn.

Rond 5 uur was de afbraak van de muziekinstallatie begonnen, meldt Ouest-France van ter plaatse. Het is niet duidelijk of de organisatie zelf het initiatief heeft genomen, of de politie hen heeft gedwongen.

Het Bretoense Lieuron ten zuiden van Rennes werd zo even het feestcentrum van Frankrijk. Op de nacht van donderdag op vrijdag verzamelden daar naar schatting meer dan 2.000 feestvierders aan een hangar. Ook vrijdag bleven er nog steeds mensen vanuit heel Frankrijk toestromen. Dat schrijft de Franse krant Le Monde op basis van de nummerplaten van de bezoekers.

Het feest ging vrijdagnacht zijn tweede nacht in, al was een groot deel van de feestgangers is toen al vertrokken. Vrijdag kregen er zo’n 200 van hen een boete aangesmeerd. De laatst overgeblevenen staat hetzelfde lot te wachten.

Avondklok

De rave gaat in tegen elke maatregel in Frankrijk. In heel het land geldt een avondklok vanaf 20 uur. Vanaf vrijdag gaat die om sommige delen zelfs in om 18 uur. Privé-bijeenkomsten moeten beperkt worden tot zes personen.

De politie kwam bij aanvang al snel ter plaatse, maar toen ze wilden optreden kregen ze projectielen toegeworpen. Drie agenten raakten gewond, een voertuig van de gendarmerie werd in brand gestoken en drie andere beschadigd. Om verdere escalaties te voorkomen, hield de politie zich verder gedeisd, en werd beslist om iedereen die het terrein verlaat op te wachten.

De onbekende organisatoren waren goed voorbereid. Op beelden zijn een dj-installatie en ambitieuze lichtinstallaties te zien. Volgens een woordvoerder van de organisatie zouden ze instaan voor de veiligheid van de bezoekers, meldt Ouest France. Op beelden is er van sociale afstand en mondmaskers echter geen sprake.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in