Wereld zet 2021 erg rustig in: wel vuurwerk, geen toeschouwers
In Berlijn werd bij de Brandeburger Tor vuurwerk afgeschoten Foto: REUTERS

In de Europese hoofdsteden is het nieuwe jaar ingeluid. De traditionele evenementen bleven uit, en het was op de meeste plaatsen dan ook uitzonderlijk rustig. De hele wereld vierde Nieuwjaar onder de drukkende schaduw van het coronavirus.

In Berlijn was het vuurwerk rond middernacht goed te horen en te zien, maar volgens de politie is het uitzonderlijk rustig. Samenkomen op straat was verboden in Duitsland. Om middernacht mogen mensen alleen op balkons of in de tuin samenkomen. De grote vuurwerkshow bij de Brandenburger Tor in Berlijn was afgelast.

In Parijs was de traditionele vuurwerkshow afgelast vanwege de coronapandemie. Twee beroemde Frans artiesten luidden het nieuwe jaar in met grote audio-visuele shows. Jean-Michel Jarre gaf een concert in een virtuele versie van de Notre-Dame. De Franse dj David Guetta zorgde voor een show voor de ingang van het Louvre. Bij beide shows kon geen publiek aanwezig zijn. In sommige gebieden van het land was de verkoop van alcohol volledig verboden, en in het hele land geldt een avondklok van 20 uur ’s avonds tot 6 uur.

In Nederland waren er officieel geen evenementen, maar toch werd op veel plaatsen illegaal vuurwerk afgestoken. Daar hadden zowel brandweer als politie de handen mee vol.

Ook in andere Europese hoofdsteden als Kopenhagen en Stockholm waren de officiële nieuwjaarsvieringen, waar veel mensen op af komen, afgelast. Het stadhuisplein Kopenhagen was afgezet. Het vuurwerk in Stockholm werd uitgezonden op televisie.

In Griekenland is het nieuwe jaar verwelkomd met opvallend veel vuurwerk, meer dan in de voorgaande jaren. Griekse media spreken van een van de spectaculairste vuurwerkshows aller tijden. Vuurwerk met oud en nieuw is niet zo gemeengoed in Griekenland, maar omdat er een uitgaansverbod van kracht was, zorgden de steden zelf voor grote vuurwerkshows.

In het Verenigd Koninkrijk, waar besmettingscijfers uit de hand lopen door de nieuwe virusvariant, is evenmin sprake van een feestsfeertje. Op Trafalgar Square in Londen werden bijvoorbeeld barrières opgericht om feestvierders weg te houden. De autoriteiten vroegen de mensen er dan ook om vieringen uit te stellen tot later in 2021, ‘want covid houdt wel van een feestje met veel volk’. Er was wel een vuurwerk- en lichtshow die eer heeft bewezen aan de medewerkers van de Nationale Gezondheidsdienst NHS en andere sleutelfiguren in de bestrijding van de coronapandemie.

Ook in Italië, het Europese land met de hoogste covid-dodentol, waren de meeste bars, restaurants en winkels donderdag gesloten: in het hele land gold van 10 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends een avondklok. Paus Franciscus annuleerde dan ook de plannen voor eucharistievieringen.

De Amerikaanse metropool New York heeft het nieuwe jaar traditioneel verwelkomd op Times Square, maar vanwege de coronapandemie bleef het beroemde plein in Manhattan voor het eerst in tientallen jaren op oudejaarsavond gesloten voor het publiek. De festiviteiten lokken elk jaar normaal zowat een miljoen mensen. Zoals elk jaar werd een glanzende kristallen bol op een vlaggenmast neergelaten - de ball drop - maar slechts enkele tientallen uitgenodigde gasten woonden het aftellen bij, onder hen medisch personeel en maaltijdbezorgers, de ‘helden van de pandemie’.

Australië luidde het nieuwe jaar zoals steeds in met een groots vuurwerkvertoon in de haven van Sydney, al ging het bij gebrek aan publiek wel om een ingekorte versie. De meest populaire plekjes werden afgezet, een grote politiemacht moest nieuwsgierigen op afstand houden. Enkel wie een reservatie had bij een restaurant in de buurt, of de vijf toegelaten gasten van inwoners van de binnenstad van Sydney werden toegelaten.

In China werd de grote jaarlijks lichtshow in hoofdstad Peking afgelast, en in het hele land werden vieringen enkel op kleine schaal georganiseerd. In Japan werd het traditionele nieuwjaarsevent met keizer Naruhito geannuleerd. En in de grote steden van India golden donderdag strikte avondklokken en werden nieuwjaarsvieringen ten strengste verboden.

Wereld zet 2021 erg rustig in: wel vuurwerk, geen toeschouwers
Moskou Foto: REUTERS

En in Rusland liet president Vladimir Poetin in zijn nieuwjaarsspeech weten dat hij hoopte dat zijn landgenoten zich zouden verenigen in de strijd tegen het virus. Poetin erkende dan ook schoorvoetend dat Rusland dezer dagen kampt met een tweede golf. ‘Jammer genoeg is deze epidemie nog niet volledig onder controle’, klonk het in een toespraak die net voor middernacht in elk van de 11 Russische tijdzones op televisie werd uitgezonden. ‘Het gevecht stopt geen minuut’, waarschuwde Poetin, die de Russen herinnerde aan het feit dat veel gezondheidswerkers gewoon doorwerkten tijdens de feestdagen, en vroeg om verantwoordelijkheidszin.

Wereld zet 2021 erg rustig in: wel vuurwerk, geen toeschouwers
Foto: AP

Slechts op een paar plaatsen in de wereld kon er donderdagavond wel collectief gevierd worden: in Nieuw-Zeeland, dat het coronavirus na zeven weken strikte lockdown helemaal heeft kunnen uitroeien, en … in de Chinese stad Wuhan, waar het virus een jaar geleden voor het eerst opdook. Daar konden duizenden mensen samenkomen op populaire hotspots in de stad om af te tellen naar 2021.

Wereld zet 2021 erg rustig in: wel vuurwerk, geen toeschouwers
Wuhan Foto: REUTERS
Wereld zet 2021 erg rustig in: wel vuurwerk, geen toeschouwers
Wuhan Foto: AFP
Wereld zet 2021 erg rustig in: wel vuurwerk, geen toeschouwers
Wuhan Foto: AFP

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in