Hoge Venen en Baraque de Fraiture sluiten de deuren voor toeristen
Foto: Photo News

Vanaf vrijdag tot en met zondag worden de Hoge Venen afgesloten voor toeristisch autoverkeer tussen 8 uur en 17 uur. Dat schrijft de VRT. De belangrijkste toegangswegen en parkings gaan ook dicht. Baraque de Fraiture neemt soortgelijke maatregelen vanaf 31 december en tot nader order.

Hervé Jamar, de Luikse gouverneur, neemt extra maatregelen om een toevloed aan toeristen te vermijden in de Hoge Venen. Dat schrijft VRTNWS. Ondanks de oproep van de politie om niet meer naar de Hoge Venen te komen, ontstond er toch chaos op de wegen, omdat te veel toeristen met de auto kwamen.

‘Tijdens verschillende bijeenkomsten met de vertegenwoordigers van de betrokken gemeenten, de Duitstalige Gemeenschap, de politiediensten en die van de gouverneur kwamen drie kwesties aan de orde: eerst de gezondheidssituatie en het samenkomen van te veel mensen, daarna het probleem van mobiliteit en parkeren en tot slot milieuschade’, zegt Jean-Yves Segers, de woordvoerder van de gouverneur.

Daarnaast dienen de maatregelen ook om samenscholingen te vermijden en zo de verspreiding van het covid-19 virus tegen te gaan. Er zouden namelijk zoveel wandelaars zijn in het gebied dat er geen veilige afstand meer bewaard kan worden. Daarom zijn toeristen van 1 tot en met 3 januari niet welkom. De belangrijkste toegangswegen N68, de N67 en de N676 worden dit lang weekend afgesloten waardoor het onmogelijk wordt naar de Hoge Venen te trekken.

Zelfde verhaal op de site van Baraque de Fraiture

In de provincie Luxemburg verbiedt een besluit van de gouverneur vanaf deze donderdag de toegang tot de site van Baraque de Fraiture. Ook daar veroorzaakte de sneeuwval een storm van dagjestoeristen. ‘Deze toestroom veroorzaakt echter, vooral op de site van Baraque de Fraiture, een flink aantal files en meerdere bijeenkomsten die absoluut moeten worden vermeden gezien de huidige gezondheidssituatie’, zegt de gouverneur van de provincie Luxemburg, Olivier Schmitz.

Concreet is de site van de Baraque de Fraiture-skipiste vanaf donderdag 31 december gesloten en is de toegang tot de site verboden vanaf de rotonde van Baraque de Fraiture op de RN30 richting Manhay; de dorpen Fraiture, Regné, Bihain, Petites-Tailles, Malempré en Odeigne zijn alleen toegankelijk voor plaatselijk verkeer. Verkeer op de RN30 is verboden in de richting komende van Manhay tussen Rue Derrière la Tour en Baraque de Fraiture. Parkeren op dezelfde RN30 is alleen aan de linkerkant van de weg in de richting van het verkeer toegestaan, namelijk vanaf Baraque de Fraiture.

Het politiebevel dat donderdag werd aangenomen door de burgemeester van Vielsalm, Elie Deblire, bepaalt ook dat ‘bijeenkomsten van mensen verboden zijn op de site van de Baraque de Fraiture en in de dorpen Fraiture, Regné, Bihain en Petites-Tailles.’

Deze verschillende maatregelen zijn van toepassing vanaf 31 december en tot nader order. Op de betreffende locaties is voldoende bewegwijzering aangebracht en zal de politie aanwezig zijn.

‘Daarnaast zullen de komende uren nog gekenmerkt worden door hevige winterneerslag. Wij raden alle automobilisten af richting de provincie Luxemburg te rijden, aangezien de verkeersomstandigheden gevaarlijk kunnen zijn’, aldus nog Schmitz

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig