Een modderstroom en aardverschuiving heeft woensdag het dorp Ask getroffen, in het zuiden van Noorwegen, en meerdere woningen vernietigd. Bijna duizend mensen moesten geëvacueerd worden, tien raakten gewond en nog zeker tien inwoners zijn vermist. Dat zeggen politie en lokale media.

‘Er staan veel huizen in het getroffen gebied’, zegt Roger Pettersen, hoofd van de politieoperatie. Onduidelijk is nog of er vermisten zijn. Pettersen kon evenmin meer informatie kwijt over de gewonden. ‘De situatie vormt een uitdaging. Het is donker en het weer is slecht’, zegt Pettersen. Meer licht zou de operatie vergemakkelijken.

Alle beschikbare middelen worden ingezet, ook helikopters. Er is personeel naar het getroffen gebied gestuurd om te helpen.

De politie kreeg een oproep voor de aardverschuiving om 04.00 uur. Er kwam onmiddellijk een grootschalige hulpoperatie op gang. Ask is het administratieve centrum van de gemeente Gjerdrum, ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van Oslo.

Tien vermist

De Noorse politie zegt ook dat er nog tien vermisten zijn na de grote aardverschuiving die het dorpje trof. ‘Het gaat om mensen die een adres en residentie hebben in de rode zone’, zegt Roger Pettersen.

‘Het kan gaan om personen die op bezoek zijn bij anderen, in de bergen. Het kan gaan om mensen die geëvacueerd zijn. Maar er kunnen zich ook nog altijd personen bevinden in de zone van de aardverschuiving.’