Ook Britse hogerhuis en koningin Elisabeth geven groen licht voor Brexit-akkoord
Themabeeld Foto: AFP

In het Verenigd Koninkrijk hebben het Britse hogerhuis en even later koningin Elizabeth de Brexit-deal bekrachtigd, waardoor die nu Britse wet is geworden. Eerder had het Britse Lagerhuis het handelsakkoord tussen het VK en de EU al goedgekeurd.

De Lords van het hogerhuis hadden genoeg aan een debat van acht uur om met de tekst in te stemmen. Niet veel later kwam het nieuws dat ook de Britse koningin Elisabeth het akkoord goedkeurt.

Het handelsakkoord, dat zowat 1.250 pagina’s telt, waarborgt onbeperkte handel van goederen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU zonder tarieven of quota en regelt ook de samenwerking rond onder meer visserij, vlieg- en wegvervoer, energievoorziening, politie en justitie.

Aan Europese zijde moet nog het Europees Parlement zich over de tekst buigen. De fractieleiders in het Europees Parlement hebben er wel mee ingestemd om het akkoord voorwaardelijk in werking te laten treden, zodat de gemaakte afspraken vanaf 1 januari kunnen worden toegepast. De definitieve goedkeuring, na grondig onderzoek, is wellicht pas voor februari of maart.