Negen op de tien Belgen willen zich aan de regels houden met oudejaar

87 procent van de deelnemers aan de Grote Coronastudie van de UAntwerpen van deze week zegt zich met oudejaar aan de coronaregels te zullen houden. Iets minder, 74 procent, deed dat naar eigen zeggen ook met kerst.

De Grote Coronastudie, een tweewekelijkse bevraging, werd ditmaal door 27.500 mensen online ingevuld. Uit de resultaten blijkt dat een groot deel zich aan de contactregels wil houden. Wel zijn er opvallend meer mensen die zeggen de voorbije twee weken een hand of een kus gegeven te hebben aan niet-gezinsleden. Zowat één op de drie mensen tussen 18 en 35 jaar deed dat, bij de 36- tot 65-jarigen gaat het om een kwart.

De bevraging wijst ook uit dat de communicatie over kinderen die binnenshuis meetellen als knuffelcontact onduidelijk was, maar in de praktijk niet tot veel problemen leidde. ‘Voor 75 procent van de respondenten had het geen impact op de plannen, 13 procent heeft er rekening mee gehouden en 12 procent hield geen rekening met deze beperking’, zegt sociaal wetenschapper Koen Pepermans (UAntwerpen).

Voor de nabije toekomst verwacht meer dan de helft van de deelnemers weinig verandering tot zeker februari. Jongeren zijn over het algemeen wel iets optimistischer dan oudere leeftijdscategorieën.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in