Vakantiegangers moeten in verplichte quarantaine en zich laten testen na verblijf in rode zone
Foto: ISOPIX

De federale regering volgt het advies van de GEMS en RAG in de aanpak van de vakantiegangers. Wie terugkeert uit het buitenland moet verplicht in quarantaine en een test voorleggen na verblijf in rode zone. Ook de controles worden opgevoerd, kondigt premier De Croo aan.

De federale regering scherpt de reisregels aan. Alexander De Croo (Open VLD), minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) volgen daarbij het advies van de GEMS en RAG. De cijfers gaan immers de goede kant op en die trend wil de regering vrijwaren door het virus buiten te houden. De extreem besmettelijke variant van het coronavirus uit het Verenigd Koninkrijk verhoogt de urgentie daartoe.

Concreet moeten terugkeerders (inwoners en niet-inwoners) vanaf 31 december verplicht in quarantaine na een verblijf van meer dan 48 uur in een rode zone. De quarantaine kan pas worden beëindigd na een negatieve PCR-test op dag 7 van de quarantaine. Voor werknemers uit essentiële beroepen, studenten die een examen moeten afleggen en inwoners die moeten reizen voor professionele doeleinden zijn uitzonderingen voorzien.

Op de eerste en zevende dag bij terugkeer uit een rode zone moeten de Belgen een PCR-test afleggen. Vanaf 2 januari ontvang je daartoe een sms, waarmee je je kan aanmelden bij een testcentrum. Op Brussels Airport zal de testcapaciteit verder worden uitgebreid, om inkomende reizigers toe te laten zich daar meteen vrijwillig te laten testen. De luchthaven van Charleroi en het station Brussel-Zuid zullen later volgen. Niet-inwoners die naar ons land reizen, moeten sinds 25 december 48 uur voor aankomst een negatieve test voorleggen.

Ook de controle op deze maatregelen zal worden opgevoerd. Vooral op het Passenger Location Form en de verplichte negatieve test voor niet-inwoners zal gecontroleerd worden.

Lees hier de officiële communicatie van het Overlegcomité

Lees ook: 11 antwoorden op uw vragen over de vaccins

‘Reizen is gevaarlijk’

Het Overlegcomité kwam woensdagochtend samen nadat de adviescomités GEMS en RAG aan de alarmbel trokken. Zij voerden de druk op om elke reizende Belg meteen bij terugkeer te testen.

Reizen naar het buitenland wordt ten strengste afgeraden. Toch belet dat een significant deel van de Belgen niet om erop uit te trekken. De reisbijstandsorganisaties merken op dat het aantal interventies ongeveer met de helft gedaald is tegenover vorig jaar. De virologen vrezen daardoor een herhaling van het scenario van vorig jaar, toen het virus geïmporteerd werd na verschillende wintervakanties. ‘Er is bewijs dat reizen op dit moment gevaarlijk kan zijn’, zei een gealarmeerde Erika Vlieghe dinsdagochtend op Radio 1.

In het Verenigd Koninkrijk dreigt de situatie intussen uit de hand te lopen. Ambulances schuiven aan om nieuwe patiënten binnen te brengen bij de ziekenhuizen. Een variant van het coronavirus die ongeveer 50 tot 70 procent besmettelijker is, tiert welig aan de overkant van het Kanaal.

Ook in Frankrijk worden extra maatregelen genomen om een derde golf te voorkomen. De avondklok wordt vervroegd naar 18 uur.