Ontevreden agenten krijgen handreiking, strengere grenscontrole Brussel-Zuid gaat door

De grenscontroles in Brussel-Zuid gaan door zoals gepland. Een - intussen ingetrokken - nota leidde tot consternatie onder de agenten. Uit protest meldden 250 agenten van de spoorwegpolitie zich ziek voor de start van strengere grenscontroles.

De grenscontroles in het internationaal treinstation Brussel-Zuid gaan dan toch zoals gepland gewoon door. Een functioneringsnota van de directie, gericht aan agenten van de spoorwegpolitie, wordt ingetrokken en herbekeken. Dat is vernomen van de woordvoerder van de federale politie. Carlo Medo, voorzitter van politievakbond NSPV, bevestigt dat de nota’s worden ingetrokken en dat de zaak wordt rechtgezet.

250 agenten van de spoorwegpolitie die instaan voor de controles hadden zich collectief ziek gemeld, uit onvrede over die nota. Zo meldde zusterkrant Het Nieuwsblad. 82 agenten ontvingen een functioneringsnota plus administratieve sanctie omdat ze niet in orde zijn met het aantal verplichte schietbeurten waar ze aan moeten deelnemen. Normaal moeten agenten elk jaar vier schietproeven doen. Door het coronavirus, waardoor minder schietstanden open zijn, en door het personeelstekort zijn niet alle agenten in orde met hun schiettesten.

‘Goednieuwsshow moet stoppen’

‘De nota’s van de directie worden ingetrokken en de zaak wordt opnieuw bekeken’, meldt Sarah Frederickx, woordvoerder van de federale politie. De aangekondigde grenscontroles in Brussel-Zuid, waar de Eurostar-treinen uit onder meer Londen toekomen, kunnen daardoor als gepland doorgaan. Dat is goed nieuws voor de minister die de verscherpte controles dinsdag had aangekondigd.

Woordvoerder Mario Thys van de vakbond NSPV is echter niet opgezet met de ‘goednieuwsshow’: ‘Die moet stoppen. De politie kan al die bijkomende taken door falend beleid gewoon niet meer trekken. Dat is de waarheid’, vindt hij. De functioneringsnota noemt hij ‘de wereld op zijn kop’. ‘De directrice moet instaan voor de organisatie van die schietproeven. Als ze daar niet in slaagt, is dat vooral haar fout en niet die van het personeel.’

Acht agenten hadden zich uiteindelijk daadwerkelijk ziek gemeld. Die konden snel vervangen worden.

Kama Beweegt: Stille nacht

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in