Het dodental door de zware aardbeving, die Kroatië aan het begin van de middag trof, is opgelopen tot zeker zes. Tientallen mensen zijn gewond geraakt. Het oude stadscentrum van Petrinja, 45 kilometer ten zuidoosten van Zagreb, ligt in puin. Ook in het nabijgelegen Sisak is veel schade.

Nadat Kroatië maandagochtend al werd getroffen door een aardbeving, vond dinsdag een nieuwe, zwaardere beving plaats. De magnitude ligt deze keer volgens verschillende seismologische instituten op 6,4 en was voelbaar in heel Kroatië, maar ook in Oostenrijk, Slovenië en Bosnië-Herzegovina.

Het epicentrum van de beving lag bij Petrinja, waar een groot deel van het oude stadscentrum vernield werd. Ook de nabijgelegen districtshoofdstad Sisak is zwaar getroffen. De helft van het gemeentehuis is ingestort, aldus burgemeester Kristina Ikic-Banicek. Ook de ziekenhuizen in beide steden zijn zwaar beschadigd. Het grootste gedeelte van hoofdstad Zagreb zat na de aardbeving zonder elektriciteit.

‘Dit is vreselijk, er zijn slachtoffers, er zijn gewonden. We zagen een kind dat is omgekomen op het stadsplein’, verklaarde burgemeester Barinko Dumbovic van Petrinja aan de krant 24sata. Het overlijden werd later op de dag bevestigd door eerste minister Andrej Plenkovic bij een bezoek aan het getroffen gebied. Het gaat om een twaalfjarige meisje dat om het leven kwam nadat ze werd bedolven onder het puin.

In het dorp Majske Polinje, ten westen van Polinje, werden vier mensen dood teruggevonden onder het puin van hun huizen. Het gaat om vier mannen, onder wie een vader en zijn zoon, aldus de plaatsvervangend burgemeester van het dorp.

Vicepremier Tomo Medved bevestigde dinsdagavond bij een bezoek aan Glina dat er al zeker zes doden waren geteld. Het staatspersagentschap Hina meldde op gezag van brandweerlui dat een zevende dodelijk slachtoffer vanonder het puin van een ingestorte kerk was gehaald in Zazina.

Al zeker zes doden na nieuwe aardbeving in Kroatië
Mensen ruimen puin in Petrinja. Foto: rtr

Door de aardbeving legde Slovenië de kerncentrale Krsko stil, meldt het Sloveense persagentschap STA. De centrale ligt nabij de grens met Kroatië. Beide landen delen die centrale. Het gaat om een standaardprocedure tijdens aardbevingen, klinkt het.

Von der Leyen belooft hulp

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft ondertussen in een gesprek met premier Plenkovic hulp toegezegd aan Kroatië. ‘We zijn bereid te ondersteunen’, zei Von der Leyen daarna op Twitter. Ze vroeg Janez Lenarcic, de Eurocommissaris die bevoegd is voor Humanitaire Hulp, om zo snel mogelijk naar het getroffen gebied te reizen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig