Amerikaans Lagerhuis stemt veto Trump over defensiebegroting weg
Foto: AFP

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden een veto van president Donald Trump over de begroting bij Defensie weggestemd. Het gaat om een begroting van omgerekend 606 miljard euro, die eerder met een grote meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden (Lagerhuis) als de Senaat (Hogerhuis) is aangenomen. Ook de Senaat zal hoogstwaarschijnlijk dinsdag het veto van tafel vegen.

Trump heeft onder meer bezwaar tegen het plan om militaire bases om te dopen. Die bases zijn nu nog genoemd naar leiders van de zogenoemde Confederatie, de alliantie van staten die tijdens de Amerikaanse burgeroorlog vochten voor behoud van de slavernij. De president wil ook niet dat de door hem gewenste terugtrekking van militairen uit bijvoorbeeld Afghanistan en Duitsland wordt beperkt. Voorts vindt hij een strengere aanpak van onlineplatformen, zoals Twitter en Facebook, nodig. Die kunnen nu niet worden vervolgd voor inhoud die gebruikers plaatsen.

Het was de eerste keer dat een Amerikaanse president de defensiebegroting blokkeerde. En het wordt waarschijnlijk ook de eerste keer dat het Congres een veto van Trump ongedaan maakt. Dat gebeurt in de nadagen van zijn presidentschap. In november verloor Trump de verkiezingen van de Democraat Joe Biden, die hem op 20 januari opvolgt.

Kama Beweegt: A hole in one

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig