Computerhackers eisen losgeld van Antwerps laboratorium
Foto: REUTERS

Het Algemeen Medisch Laboratorium in Antwerpen is het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Dat meldt Gazet van Antwerpen. De hackers blokkeerden alle computers van het labo en eisen ‘losgeld’ om het netwerk weer vrij te geven.

Het Algemeen Medisch Laboratorium (AML) is het grootste private Antwerpse labo in deze coronacrisis en het voert dagelijks zo’n drieduizend coronatests uit. Maandag viel het werk er echter volledig stil door een grootschalige cyberaanval. Met zogenaamde ‘ransomware’ vergrendelden hackers het computernetwerk om vervolgens losgeld te eisen om het netwerk weer vrij te geven. ‘Na een uitgebreide analyse door onze beveiligingsteams werd beslist het netwerk los te koppelen’, zegt ICT-manager Maarten Vanheusden in Gazet van Antwerpen. ‘Zo kunnen we stap voor stap bekijken wat er precies geïnfecteerd is.’

Of de hackers ook effectief informatie konden stelen, is nog niet duidelijk, maar volgens Vanheusden lijkt het erop dat er geen patiëntengegevens gestolen zijn.

Het AML ging niet in op de vraag van de hackers en diende een klacht in bij het Antwerpse parket. De Computer Crime Unit van de federale politie onderzoekt de zaak. Intussen is het netwerk van het labo nog steeds offline.