Nederland verplicht negatieve coronatest voor reizigers
Foto: AP

Reizigers die met internationaal openbaar vervoer naar Nederland willen komen, moeten vanaf dinsdag een negatieve coronatest kunnen tonen die niet meer dan 72 uur oud is. De verplichting geldt voor de meeste landen, aangezien het ministerie van Buitenlandse Zaken het overgrote deel van de wereld als risicogebied aanmerkt.

De verplichting was vorige week al ingesteld voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika vanwege een gemuteerde variant van het coronavirus die daar rondgaat, en gaat nu dus gelden voor de rest van de wereld.

Iedereen die met de trein, de bus, het vliegtuig of een schip vanuit het buitenland naar Nederland reist, moet vanaf 29 december ook een negatieve testverklaring kunnen laten zien.

Het zal aan de luchtvaartmaatschappijen en andere vervoersbedrijven zijn om mensen vóór het boarden of instappen te controleren op de testverklaring. Zonder een verklaring mag iemand niet mee. In Nederland worden steekproefsgewijs controles uitgevoerd.

Er zijn wel enkele uitzonderingen op de regel: kinderen van 13 jaar of jonger hoeven geen test voor te leggen, net als vrachtwagenchauffeurs. En niet onbelangrijk voor Belgen: ook voor grenswerkers wordt een uitzondering gemaakt, net als voor wie gebruikmaakt van ‘regionaal grensoverschrijdend personenvervoer’ (tot 30 kilometer over de grens).