Babyboom op komst in 2021 na coronacrisis
Foto: belga

De coronacrisis zal in 2021 leiden tot een echte babyboom. Dat heeft Johan Van Wiemeersch, woordvoerder van de Vlaamse Gynaecologenvereniging, maandag verklaard in De Wereld Vandaag op Radio 1. ‘In het Antwerpse Sint-Augustinusziekenhuis verwachten we in 2021 tot 500 geboortes meer dan dit jaar’, zegt Van Wiemeersch aan Belga.

Volgens gynaecoloog Johan Van Wiemeersch gaat een crisis niet automatisch gepaard met extra bevallingen. ‘We hebben recent nog een economische crisis gekend en de terreuraanslagen, en die hadden geen gevolgen voor het aantal zwangerschappen. Maar de coronacrisis heeft wel invloed gehad, we zien een enorme toename van het aantal zwangere buikjes bij de gynaecologen.’

Sinds 2010 neemt het aantal geboortes in ons land jaarlijks af, maar in 2021 krijgen we volgens Van Wiemeersch dus een ware babyboom. In het Antwerpse Sint-Augustinusziekenhuis, met de grootste materniteit van het land, worden zelfs 400 tot 500 geboortes meer verwacht dan dit jaar. En ook in andere ziekenhuizen zijn er veel meer ingediende zwangerschapsdossiers.

Vaker samen alleen thuis

Het blijft uiteraard koffiedik kijken of er meer kinderen verwekt werden als gevolg van de coronacrisis. ‘Ik was er uiteraard niet bij’, lacht Van Wiemeersch. De gynaecoloog benadrukt wel dat door de coronamaatregelen ons sociaal leven stevig door elkaar werd geschud en dat we vaker alleen thuis zijn met onze partner, wat mogelijk het toenemend aantal zwangerschappen verklaart.

Meer bevallingen betekent natuurlijk ook extra werkdruk voor de materniteiten. Volgens Van Wiemeersch is er op dit moment al op verschillende plaatsen overleg om in 2021 meer vroedvrouwen en verpleegkundigen in te zetten. Ook wordt er gekeken of bepaalde vrouwen niet vroeger naar huis kunnen na de bevalling. ‘Daarover is allemaal nog niets beslist, maar we moeten anticiperen op de toenemende drukte’, aldus Van Wiemeersch.

De gynaecoloog is wel tevreden dat zwangere vrouwen dit jaar de medische zorg niet hebben uitgesteld, uit angst om besmet te raken met het coronavirus. ‘Veel oncologen bijvoorbeeld zagen dat patiënten niet durfden langskomen, maar wij hebben dat gelukkig niet meegemaakt in de verloskundige zorg. De zwangere vrouw is blijven komen’, klinkt het. ‘Het was een geschenk uit de hemel dat er snel is aangetoond dat er geen verband is tussen het virus en mogelijke schade aan de vrucht, want daar hielden we ons hart voor vast.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in