Amerikaanse president Trump keurt dan toch coronasteunpakket goed
Foto: AP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dan toch zijn handtekening gezet onder het coronasteunpakket voor de Amerikaanse burgers en de economie. Maar door het getalm zullen miljoenen werklozen wellicht te laat hun vergoeding ontvangen.

Het Amerikaanse Congres keurde het steunpakket ter waarde van 900 miljard dollar vorige week goed na maanden gebakkelei. Al wat ontbrak was een handtekening van Trump, maar die noemde het pakket aanvankelijk ‘een schande’. Een medewerker liet zondagavond lokale tijd weten dat het alsnog is goedgekeurd.

Waarom Trump beslist heeft om alsnog het pakket te steunen, is niet helemaal duidelijk. Een toelichting van de beslissing heeft de president nog niet gegeven.

Het plan zelf lijkt niet meer aangepast. Trump wou aanvankelijk dat de waarde van een steuncheque voor de meeste Amerikanen wordt verhoogd van 600 naar 2.000 dollar en dat ‘verspillende en onnodige elementen’ uit de nota worden geschrapt.

Mogelijk hebben de verkiezingen van twee senatoren in de staat Georgia een rol gespeeld. Als de Republikeinen die verkiezingen niet winnen, zijn ze hun meerderheid in de Senaat kwijt. Sommige Republikeinen vrezen dat het hen de overwinning zou kosten als ze het steunpakket zouden tegenhouden. Mogelijk zou Trump om dat te vermijden nu toch zijn handtekening geplaatst hebben.

Maar er is sowieso al schade aangericht door het laattijdig tekenen van de wet. Volgens CNN kunnen miljoenen Amerikanen niet meer op tijd hun voorziene werkloosheidssteun ontvangen.

Vooraf:Werkloosheidssteun van miljoenen in gevaar door Trump

In het steunpakket is behalve steun aan de burgers ook een uitbreiding van de steunregeling voor worstelende kleine bedrijven opgenomen en zou er meer extra geld gaan naar scholen, luchtvaartmaatschappijen, openbaar vervoer en de verspreiding van coronavaccins.

Trump bekritiseerde eerder het steunpakket omdat het volgens hem onder meer miljoenen aan hulp omvat voor andere landen, lobbyisten, cultuurinstellingen, wetenschappelijk onderzoek en ‘illegale vreemdelingen’, en andere ‘verkwistende uitgaven’, terwijl niet genoeg aan Amerikaanse burgers en ondernemers wordt gegeven. ‘Het was nochtans niet de schuld van het Amerikaanse volk, het was China’s schuld’, verklaarde Trump in een videoboodschap die hij vorige week dinsdag deelde op Twitter.

Kritiek

Trump kreeg de voorbije dagen veel kritiek omdat hij het steunpakket niet wilde goedkeuren. Volgens zijn opvolger Joe Biden heeft de weigering van de huidige president om zijn handtekening te zetten onder het coronasteunpakket ‘verwoestende gevolgen’. ‘Ongeveer 10 miljoen Amerikanen zullen hun werkloosheidsuitkering verliezen’, benadrukte Biden zaterdag.

‘Er komt goed nieuws over het coronasteunpakket’, aldus Trump zondagavond plaatselijke tijd op Twitter. Later kondigde een medewerker van de Amerikaanse regering aan dat Trump dan toch zijn handtekening heeft gezet onder het steunpakket.

Beurzen

Dat het pakket nu toch ondertekend is, leidt tot opluchting op de beurzen. Zo klimt de Duitse beursindex DAX weer boven de piek van net voor het uitbreken van de coronacrisis. Ook de start van de vaccinatiecampagne in Europa speelt echter een rol bij de koersstijgingen.

Kama Beweegt: A hole in one

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in