Honderden Britten ontvluchten verplichte quarantaine in Zwitsers skioord
Het Zwitserse Verbier is heel populair bij Britten. Foto: AFP

In het Zwitserse skioord Verbier (kanton Wallis) zijn honderden Britten als sneeuw voor de zon verdwenen. In de nacht van zaterdag op zondag vluchtten ze stiekem nadat ze te horen hadden gekregen dat ze tien dagen in quarantaine moesten.

Hoteluitbaters in Verbier vonden zondagochtend de aan de hotelkamerdeuren gedeponeerde ontbijtschotels onaangeroerd terug. Het skioord is zeer geliefd bij Britten. Ook dit jaar, ondanks het nog altijd fel om zich heen grijpende coronavirus. De Britten waren welkom, tot recent de berichten opdoken over een nieuwe, mogelijk veel besmettelijkere variant van het virus die in het Verenigd Koninkrijk was aangetroffen.

Zwitserland legde op 20 december alle vluchten vanuit Groot-Brittannië stil. Maar de autoriteiten in Bern hadden nog meer in petto: iedereen die sinds 14 december vanuit het Verenigd Koninkrijk in Zwitserland was aangekomen, moest met terugwerkende kracht voor tien dagen in quarantaine, te rekenen vanaf de dag van aankomst. Een flinke streep door de rekening van de wintertoeristen die al enkele dagen uitgebreid de skipistes hadden verkend.

Claustrofobie

De quarantaine-deserteurs zagen claustrofobische taferelen in hotelkamers niet meer zitten. Jean-Marc Sandoz, woordvoerder van de gemeente Bagnes, waartoe Verbier behoort, toont begrip. ‘Ik begrijp de woede van die mensen. Gezinnen met kleine kinderen zagen zich plots vastgezet op een ruimte van 20 vierkante meter. Dat was niet uit te houden.’

Intussen is duidelijk dat sommige Britten de grens overstaken naar Frankrijk. Daar zijn de skistations vanwege de coronacrisis sowieso gesloten, maar ze kunnen er wel een frisse neus halen. Verbier had nochtans inspanningen gedaan om zijn wintertoeristen op een vlucht naar huis te krijgen, maar toen bleek dat op een vliegtuig stappen pas kon als de tien dagen quarantaine waren uitgezweet, kwam die optie te vervallen.

Een vijfde van de wintergasten in het ongeveer 9.000 zielen tellende Verbier komt traditioneel uit Groot-Brittannië. Door alle quarantaineheisa heeft het skioord nu het etiket gekregen van ‘coronahotspot’, waardoor ook veel Zwitsers afhaken voor hun skivakantie. ‘Eén van onze zwartste weken’, luidt het in de gemeente.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in