Meer duidelijkheid over timing vaccinatie: ziekenhuispersoneel vanaf maart, 65-plussers in mei
De experten van de ‘taskforce operationalisering van de vaccinatiestrategie’ hebben meer duidelijkheid gegeven over de vaccinatiestrategie. Foto: Photo News

De experten van de ‘taskforce operationalisering van de vaccinatiestrategie’ hebben meer duidelijkheid gegeven over de fasering van de vaccinatiestrategie. Eerst zijn de woonzorgcentra aan de beurt, nadien volgt het ziekenhuispersoneel.

De fase 1A van de vaccinatiestrategie omvat het beschermen van de bewoners in de woonzorgcentra en het zorgpersoneel. Maandag worden symbolisch de eerste personen in drie geselecteerde woonzorgcentra in de drie gewesten gevaccineerd. Vanaf 5 januari start de echte vaccinatiestrategie.

Tegen eind februari hoopt de taskforce operationalisering van de vaccinatiestrategie rond te zijn in de woonzorgcentra, wat betekent dat vanaf maart het ziekenhuispersoneel en het personeel in de eerstelijnszorg aan de beurt is. Deze fase omvat ook de tehuizen voor gehandicapten.

In fase 1B worden de risicopatiënten zoals mensen met chronische ziektes en 65-plussers gevaccineerd. Qua timing wordt hier gemikt op de maand mei, maar de snelheid hangt ook af van de bevoorrading van de vaccins. Momenteel is in Europa enkel het Pfizer-vaccin goedgekeurd.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) benadrukt dat vooral de leveringen van de vaccins het tempo van de vaccinaties zal bepalen. ‘Als er sneller leveringen zouden zijn, zullen wij ook sneller kunnen vaccineren’, zei hij in Het Journaal.

De experten waarschuwen nog dat de komst van het vaccin niet meteen tot versoepelingen van de bezoekregels zal leiden. Niet iedereen zal gevaccineerd zijn en zeker niet gelijktijdig. Gedurende enkele weken en maanden zullen dezelfde regels moeten blijven gelden op het vlak van sociale afstand en beperkingen.

‘We hopen snel info te hebben over de beperking van de circulatie en daar kunnen we dan op voortbouwen voor versoepelingen. We verwachten dat de gevaccineerde persoon snel zal willen terugkeren naar een normaal leven. Dat fenomeen zullen we moeten beheren. We zullen hen moeten overtuigen om zich te laten vaccineren, maar tegelijkertijd om de verspreiding te blijven tegengaan en anderen te beschermen’, stelt Yvon Englert (ULB).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in