camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

nooit gedacht dat ... 

… er een huiszoeking naar een kat zou worden bevolen

zaterdag 26 december 2020 om 3.25 uur

Katje Lee: terug in België. rr 

Op 12 mei viel de politie in Stabroek binnen in het ouderlijke huis van een 22-jarige studente die begin april een jonge kat uit Peru had meegenomen. De autoriteiten waren op zoek naar het dier, ze wilden ­het ­laten afmaken omdat het niet reglementair was geïmporteerd. In Peru bestaat immers nog rabiës, of hondsdolheid, een zeer dodelijke ziekte die onder meer door honden en katten op mensen kan worden overgedragen. Het katje, dat Lee heet, bleek onvindbaar.

Katten en honden die uit risico-landen geïmporteerd worden, ­moeten tegen rabiës gevaccineerd worden en mogen pas na een wachttijd van drie maanden België ­binnen. De eigenares van het katje wist dat, maar besliste het toch mee te nemen toen ze op 4 april uit Peru werd gerepatrieerd, samen met tientallen andere reizigers die waren verrast door het bijna volledige stilvallen van het internationale luchtverkeer door corona.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen kwam dat te weten, onder meer doordat de studente met haar kat in de krant was gekomen. Omdat er in België geen plek is waar de kat een door het FAVV erkende quarantaine kon uitzitten, had het agentschap beslist dat het dier moest worden ­afgemaakt. Het wilde ook een dwangsom eisen van 5.000 euro per uur dat Lee niet werd uitgeleverd, maar kon dat niet afdwingen via de rechtbank.

Na geheim overleg tussen beide partijen keerde de kat tijdelijk terug naar Peru. Ze is intussen gevaccineerd en verblijft sinds kort weer op Belgische bodem. De ­advocaat van de eigenares van de kat, Anthony Godfroid, zegt dat hij hoopt dat het FAVV nu beseft dat het met een kanon op een mug ­geschoten heeft en dat het zijn beleid zal aanpassen.

Het FAVV laat weten dat het werkt volgens de Europese regels en dus niet van plan is zijn werkwijze te ­veranderen. Het voegt daaraan toe: ‘Wanneer we vaststellen dat een dier ­illegaal werd geïmporteerd, zullen we wel altijd zoeken naar een positieve uitkomst.’ En: ‘Als dit verhaal iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel dat er gevolgen zijn bij de ­illegale invoer van dieren.’

De podcasts van De Standaard