camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

nooit gedacht dat ...

… Koen en Valerie uit elkaar zouden gaan

zaterdag 26 december 2020 om 3.25 uur

Koen Wauters en Valerie De Booser. pn 

’t Is best wel lang geleden, maar het beeld staat op mijn netvlies gebrand. Mijn moeder die haar activiteiten staakt, de volumeknop van de oude keukenradio opendraait, een diepe zucht slaakt en vervolgens ­drieënhalve minuut wiegend wegdroomt. Ikzelf – een prepuber met opspelende ­hormonen –, die in mijn meisjeskamer haar ritueel kopieer.

In 1990 greep ‘Daar gaat ze’ van Clouseau ons allebei bij ons nekvel. Die tekst! Die muziek van Kris! Die stem van Koen, vooral. Hij zong het gewoon zo geloofwaardig, met die grain avant la lettre.

Dertig jaar later is het van dattum voor Koen. Daar gaat ze, letterlijk dan. Op 18 januari kondigden Koen Wauters en Valerie De Booser op Instagram aan dat ze hun ­relatie beëindigden. De fans vielen niet uit de lucht: zij lazen al langer voortekens in de songteksten op het jongste Clouseau-album. Het scheidende koppel weigerde interviews te geven, met als gevolg dat de eventuele vuile was netjes binnenskamers bleef.

Het moet gezegd: dat siert hen. Want als puntje bij paaltje komt, zijn BV’s ook maar mensen.

Mevrouw Wauters moet voortaan weer als Valerie De Booser door het leven gaan. Dat lukt voorlopig beter privé dan professioneel, zo valt af te leiden uit het tv-programma Latem leven, maar het is natuurlijk voor geen enkele zelfstandige gemakkelijk. Valerie is een plantrekker. Deze keer is zíj het die een generatiekloof overbrugt: haar nieuwe lief heet Dirk en is een jaar of vier jonger.

Wat leren we nog uit dat programma? Wel, zij rijdt met een Porsche en hij – Koen – rijdt met een fiets.

Hij rijdt al eventjes bergop, trouwens. Want na de scheiding volgden voor Koen corona en de bijbehorende coronacoupe. Bovendien raakt(e) de voormalige gezinswoning in Heffen maar moeizaam verkocht, als we de vakpers mogen geloven. Dat zijn trouwring in zijn vel getatoeëerd staat, was wellicht het minste van zijn zorgen. Het was niemands boerenjaar, maar voor een zelfverklaard zondagskind als Koen Wauters was 2020 doorbijten.

Hij komt wel weer op zijn pootjes terecht. Want laat ons eerlijk zijn: generaties vrouwen zijn nooit gestopt met smachten. Vandaag zijn ze hoogstens wat ouder, wijzer en grijzer dan in 1990. Dat geldt ook voor Koen. Of toch dat ouder en wijzer. ­Járen geleden – toen Dirk nog in de basisschool zat – wist Koen Wauters het al: het leven gaat door, je begint weer van voor, er ligt vast wel iets moois in ’t verschiet.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen