camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

nooit gedacht dat ...

... Kim Clijsters een comeback zou maken

zaterdag 26 december 2020 om 3.25 uur

Kim Clijsters, 37 inmiddels. pn

De comeback na de comeback blijkt vooralsnog de comeback te veel te zijn – zelfs als die de Kimback is gedoopt. De retour van Kim Clijsters naar het tenniscourt vervelt stilaan van een strak geregisseerd wereldwijd pr-event tot het derde deel van The godfather-trilogie: na een succesvol debuut en een grandioze opvolger is nummer drie er geen voor de geschiedenisboeken.

Met iedere set die Clijsters speelt, vervaagt de herinnering aan haar eerste succesvolle comeback: nadat ze gestopt was in 2007 met een zege op de US Open op haar palmares, haalde ze in 2009 haar tennisracket weer boven om nog eens drie grandslamfinales te winnen. Haar tweede afscheid in 2012 was er één in schoonheid. De Limburgse werd geroemd voor haar prestaties en was alom geliefd door haar volkse jovialiteit, maar ze koos ervoor om van haar sportieve pensioen en het gezinsleven te genieten.

Einde verhaal, denkt eenieder dan. Maar in februari van dit jaar stond Clijsters plots weer op de baan voor een officiële wedstrijd. Ze miste het tennis en ze wilde een uitdaging, luidde haar verklaring. Klasse verslijt niet, demonstreerde ze toen al in die tweede set in Dubai. En haar blessuregevoeligheid evenmin, bleek in de maanden nadien. Door corona slaagde ze er niet in om wedstrijdritme op te doen, haar conditie was voer voor speculaties in de pers. In de drie WTA-tornooien die ze speelde, ging ze er telkens in de eerste ronde uit.

Commentatoren gingen krampachtig op zoek naar echo’s van Kim I en Kim II in het spel van Kim III. Tijdens het verder nogal irrelevante World Team Tennis afgelopen zomer – waar Clijsters wel partijen won – waren er complimenten voor de uithalen met haar forehand, voor hoe ze de wedstrijd las, voor hoe ze het in iets langere rally’s kon afmaken. Komend jaar zal moeten blijken of die reflecties meer zijn dan een oefening in nostalgie. En of de Kimback meer is dan een flauwe woordspeling.

Niet te missen


LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen