camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

nooit gedacht dat... 

… Karel Van Eetvelt de ‘baas’ van RSC Anderlecht zou worden

zaterdag 26 december 2020 om 3.25 uur

Karel Van Eetvelt: de tuinman die vluchtte voor de dood? pn 

Twee keer uit de kast komen in twee weken, dat kan alleen Karel Van Eetvelt. De nieuwjaarskater was amper verteerd of hij ‘outte’ zich als een ambitieuze centrum­politicus. Zijn ultieme doel, zei hij, was een politieke beweging opzetten die ‘radicaal vernieuwend’ moest zijn, naar het voorbeeld van de Franse president Macron. Grootheidswaanzin, bluf, een verbitterde reactie op de mislukte flirt met CD&V?

Een goede verstaander merkte toen al dat de ambitieuze Van Eetvelt zich als woordvoerder van bankenfederatie Febelfin niet lekker in zijn vel voelde. Dat vermoeden werd bevestigd toen hij zich op 15 januari een tweede keer outte. Deze keer als diehard supporter van Anderlecht, waarvan hij de nieuwe ceo werd. ‘De nieuwe baas’ dus, al wist Van Eetvelt toen al dat die omschrijving veel te vleiend was.

In werkelijkheid was de ceo bij Anderlecht niet meer dan de verkenner en het manusje-van-alles van Wouter Vandenhaute, die eerst adviseur en later de nieuwe voorzitter werd. Echte beslissingsmacht heeft Van Eetvelt niet bij paars-wit. Niet sportief, dat is weggelegd voor trainer Vincent Kompany en de nieuwe sportief manager Peter Verbeke. En niet extrasportief, waar Van Eetvelts ‘fietsvriend’ Vandenhaute voorlopig de strategische beslissingen neemt. Ultiem doet Marc Coucke dat natuurlijk, op de achtergrond is hij nog altijd de eigenzinnige eigenaar van paars-wit.

Van Eetvelt is in het Lotto Park veeleer de operationele verbindingsman, die vooral een aantal belangrijke beslissingen moest voorbereiden. Besparingen vooral, want ook in 2020 is Anderlecht nog altijd een bedrijf in blijvende herstructurering. Maar hij moet ook een langdurig financieel en ­strategisch toekomstplan opstellen en doordrukken, om zo het zwalpende ­Anderlecht met vers geld ook sportief nieuw leven in te blazen.

Dat blijkt moeilijker dan verwacht. Niet alleen op het veld, ook ernaast. Het toekomstplan ’20-’25 kwam er wel, maar het blijft nu al maanden dode letter, omdat de minderheidsaandeelhouders de gevraagde kapitaalverhoging blokkeren, hoezeer de zelfverklaarde politicus en diplomaat Van Eetvelt ook probeert om de kibbelende partijen dichterbij te brengen. Integendeel, zwaargewichten als Besix-topman Johan Beerlandt en AB Inbev-miljardair Alexandre Van Damme revolteerden zelfs en ­stapten (deels) op.

Het parcours van Van Eetvelt doet sterk denken aan dat van de tuinman die vluchtte voor de dood. Om te ontsnappen aan ­Febelfin snelde hij eerst naar CD&V, daarna probeerde hij tevergeefs een politieke ­beweging te lanceren, om vervolgens met brede glimlach te tuimelen in de politieke slangenkuil die Anderlecht heet. Uiteindelijk wacht daar de onontkomelijke Marc Coucke … met de zeis.

De podcasts van De Standaard