camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

nooit gedacht dat …

… we zo uitgelaten zouden gaan wandelen

zaterdag 26 december 2020 om 3.25 uur

Over de koppen lopen in de Gentse Bourgoyen. jk

Nog niet zo lang geleden was een autorit de uitstap. Ter herinnering aan die tijden staan her en der blauw-witte zeshoekige borden. ‘Vlaamse Ardennenroute’ of zo. Die borden staan er nu wat mossig bij, of ze zijn door een verstrooide maar poëtisch rechtvaardige chauffeur omvergereden. Omdat we al elke dag naar Brussel reden voor het werk, werd een autorit op zondag corvee. Geen denken aan dat we in het ­coronajaar een eindje gingen rijden. We stapten uit, maar dan echt, en gingen ­collectief blokrijden met de benenwagen. Een landelijk geval van restless legs.

Op stap gingen we. In groten getale, in weer en wind, in schemering of bij dageraad, alleen of in goed gezelschap, met ­borsalino of flodderhoed, op stevige stappers of stiletto’s, gezwind als een windhond of strompelend als een blok hout, achter de kinderwagen of gebukt onder de draagzak. Je zag het allemaal. Gaandeweg gingen ook de heupfles mee, de biertjes, de prosecco en plastic fluitjes. We kunnen het maar gezellig maken.

En al die uitgelaten tochthonden. Nooit zoveel blije honden gezien, want je ziet aan een hond, ook los van zijn staart, snel dat ie blij is. Voor honden hoeven die curves niet geëffend te worden.

Aan de niet zo vlotte tred te zien, was de wandeling voor velen een onvoorziene ­terugkeer naar de benen. Begrijpelijk, lang niet gebruikt dus een beetje roestig. Heel af en toe dacht ik: ruim baan, ik was al aan het wandelen vóór jullie, maar deze niet-solidaire gedachten verdwenen als vanzelf, want ik was aan het wandelen. Dat gebeurt automatisch, al wandelend maak je de weg vrij.

Zoveel wandelaars, zoveel wandelingen. Zoveel luchten, zoveel redenen vooral om onszelf te luchten. Onze gezamenlijke ­wandelingen waren een goed excuus, een ontsnapping, maar ze leken ook een oef, een zware zucht die er eens uit moest van toen we ons nog naar alle hoeken van de wereld spoedden. Hoe vermoeiend was dat, zeg.

Nee, leve het gekuier, het geslenter, de shuffle, de slepende voeten, of voor wie wil de dagmars en de blaar nadien, maar leve de blaar, want die deed ons denken aan toen we nog jong waren en eeltloos.

Wordt wandelen een duurzame beweging als dit allemaal voorbij is? Dat vraag ik me af. Dat hoop ik. Dat we bij de herontdekking van het voetenwerk iets fundamenteels terugvonden zodat we de rest van ons leven in gang willen blijven. De innerlijke stappenteller staat blijvend aan. We blijven reiken naar de nooit in te halen ­horizon. We houden vast aan de perifere blik, aan de verlaging van de snelheid, aan weer en wind.

De podcasts van De Standaard