Dader moord op zorgjuf laat afdruk achter van zeldzame schoen
Foto: Hans Otten

De politie hoopt dat een paar orthopedische schoenen een doorbraak kunnen betekenen in het onderzoek naar de mysterieuze moord op zorgjuf Mieke Verlinden (59).

Tussen 50 en 70 paren zijn er in 2019 in België slechts verkocht van de ­Huelva en de Sarasota. Dat zijn twee modellen van het merk Finn Comfort, geproduceerd door een Duitse producent van orthopedische schoenen. Beide modellen hebben dezelfde zool.

Een afdruk van die zool is teruggevonden op de ‘plaats delict’ van de moord op zorgjuf Mieke Verlinden. Het gaat om het meest tast­bare spoor in de speurtocht naar de ­dader of daders. De schoenen worden maar in een tiental winkels in België verkocht.

Mieke Verlinden werd op dinsdag 10 november bij haar thuis in de keuken om het leven gebracht, in het Kempense Noorderwijk bij Herentals. Ze was alleen thuis. Speurders denken dat de dader tussen 9 en 10.30 uur aanbelde. Om 9 uur nam Verlinden nog de post uit de brievenbus, anderhalf uur later reageerde ze niet meer op een bericht van haar dochter Sara.

Dader moord op zorgjuf laat afdruk achter van zeldzame schoen
Van de Huelva- (l.) en de Sarasota-schoenen zijn in 2019 in ons land maar hooguit een zeventigtal paren verkocht Foto: Fedpol

101 messteken

Haar echtgenoot trof zijn vrouw om 14.15 uur dood aan, toen hij thuis kwam van zijn werk. ‘Ik zag mijn vrouw liggen, helemaal onder het bloed’, verklaarde Michel Peeters vorige woensdag in het VTM-opsporingsprogramma Faroek. ‘Ik wist niet wat ik zag. Echte horror. Eerst dacht ik dat er een grote opgeblazen pop lag. Pas daarna besefte ik: dat moet Mieke zijn. Ik heb heel even gevoeld aan haar kaak. Maar ze was al koud.’

Mieke Verlinden, de zorgjuf van kleuterschool ‘t Klavertje, was met 101 messteken gedood. Het lijkt om een moord zonder motief te gaan. Verlinden had geen geheime relatie, ze had geen ruzie op het werk of in de familie. Er werd ook niets gestolen. Haar portefeuille lag nog op de tafel in de eetkamer, met een flinke som geld in. ‘Er zijn geen elementen die wijzen op een seksueel motief’, zegt het gerecht nog.

DNA van dader gevonden

Dader moord op zorgjuf laat afdruk achter van zeldzame schoen
Mieke Verlinden. Foto: rr

Verlindens echtgenoot werd eerst als een verdachte beschouwd, maar het onderzoek heeft hem inmiddels uitgesloten als mogelijke dader. Dat komt onder meer omdat de speurders DNA van de moordenaar in het huis hebben kunnen isoleren. Er is bloed van de dader gevonden. Daardoor weet het Antwerpse gerecht dat de dader een man is. En dat hij geen familielid is.

Het gevonden erfelijk materiaal werd ver­geleken met de databanken van de federale politie, maar dat leverde geen resultaat op.

Het opvallendste spoor is allicht de voetafdruk die de moordenaar heeft achtergelaten. De speurders konden wel geen schoenmaat bepalen. Sinds de uitzending van Faroek woensdag liepen al meer dan vijftig tips bij de federale politie binnen.

Wie informatie heeft dat het ­onderzoek kan vooruithelpen, kan contact opnemen met de politie op 0800/30.300 of via opsporingen@police.belgium.eu

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig