VK verlaat Erasmus: ‘Spijtige zaak voor Vlaamse studenten’
Foto: Dieter Telemans

Als gevolg van de Brexit-handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, stappen de Britten uit het Erasmus-uitwisselingsprogramma voor studenten.

Johnson benadrukte dat het een ‘moeilijke beslissing’ was. Het was ‘prachtig’ dat het Verenigd Koninkrijk zo veel Europese studenten heeft kunnen ontvangen, maar het programma was ‘extreem duur’ voor het Verenigd Koninkrijk, zo klinkt het. De EU stond erop dat het VK voor de komende zeven jaar zou betalen als het deel van het Erasmus-programma wilde blijven uitmaken.

Boris Johnson wil nu werk maken van een uitwisselingsproject dat toelaat om de Britse studenten te laten studeren aan de ‘beste universiteiten’ van de wereld, ook buiten Europa. Het zal genoemd worden naar de Britse computeringenieur Alan Turing. Er wordt niet verwacht dat het Turing-programma ook geld zal voorzien voor Europese studenten die aan de Britse universiteiten gaan studeren. Elk jaar gaan meer dan 30.000 Europese studenten naar het VK om te studeren, en 15.000 Britten gaan naar het buitenland studeren.

Studenten uit Noord-Ierland zullen wél mogen blijven deelnemen aan Erasmus, zodat ze geen nadeel tegenover de andere Ierse studenten ontwikkelen.

Ontgoocheling

De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier zegt te betreuren dat het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van Erasmus, en duidt ook het gebrek aan overeenstemming over de prijs voor de Britten aan als grootste struikelblok.

Ook vanuit Vlaanderen komen er teleurgestelde reacties. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts meent dat het bilateraal uitwisselingsprogramma dat de Britten op poten willen zetten, qua omvang, gebruiksgemak en naamsbekendheid niet zal kunnen tippen aan Erasmus. ‘Dit is een spijtige zaak voor de honderden Vlaamse jongeren die elk jaar het Kanaal oversteken voor studie of stage, maar ook voor de Britse jongeren die nu moeilijker toegang krijgen tot onze topuniversiteiten.’

De rector van de universiteit van Antwerpen, Herman Van Goethem, wijst er op Radio 1 op dat de uitwisselingen met Groot-Brittannië belangrijk zijn, omdat er heel wat goede universiteiten zijn. ‘We hopen dat we nog altijd studenten naar ginder zullen kunnen sturen in de context van uitwisseling, maar dat zal wellicht universiteit per universiteit moeten worden onderhandeld’.