Voorlopig hebben slechts drie wachtende vrachtwagenchauffeurs positief getest: ‘Geen risicocategorie’
Alle wachtende chauffeurs moeten de komende dagen getest worden. Foto: AP

Volgens de Britse autoriteiten hebben tot dusver slechts drie van de ruim 2.600 geteste vrachtwagenchauffeurs positief getest. Ook een team van Franse brandweerlieden kwam donderdag meehelpen met de massale testing van de duizenden vrachtwagenchauffeurs die vaststaan in de omgeving van Dover.

Sinds Frankrijk woensdag de grens met het Verenigde Koninkrijk heeft heropend, mits het voorleggen van een negatieve coronatest, hebben al 2.367 wachtende vrachtwagenchauffeurs zo’n test ondergaan. Slechts drie van hen hebben positief getest, zo meldt de Britse minister van Transport Grant Shapps via Twitter. Hij wijst ook naar een eerdere verklaring van de Europese commissaris voor Transport Adina Vălean, die had onderstreept dat de chauffeurs geen risicocategorie vormen, net omdat ze vaak dagen alleen doorbrengen in hun vrachtwagen.

Vălean wijst Frankrijk als de schuldige aan voor de chaotische taferelen in en rond Dover, waar duizenden vrachtwagenchauffeurs gestrand zijn, nadat het land afgelopen weekend had beslist om de grens met Groot-Brittannië te sluiten door de nieuwe, besmettelijker coronavariant die er rondgaat.

Sinds woensdag is de grens opnieuw open, maar alleen voor wie een negatieve coronatest kan voorleggen. Verwacht wordt dat het nog dagen zal duren voor de monsterfiles van vrachtwagens in en rond Dover opgelost zijn.

Ondertussen heeft Frankrijk zelf ook een team van 26 brandweerlieden naar Dover gestuurd. Dat kondigde Catherine Colonna aan, de Franse ambassadeur in het Verenigde Koninkrijk. Ze kwamen donderdagochtend rond 2 uur aan met de ferry en hebben 10.000 tests bij zich. Zij zullen de teams van de Britse NHS bijstaan om zo snel mogelijk zo veel mogelijk chauffeurs te testen en ‘het verkeer naar het continent te versnellen’, aldus Colonna.

Eurotunnel blijft open

De Britse minister Shapps is blij met de ‘geweldige samenwerking’. Hij kondigde eerder vandaag ook al aan een akkoord te hebben bereikt met zijn Franse ambtgenoot Jean-Baptiste Djebbari over het openhouden van de havens van Dover en Calais en de Eurotunnel met Kerstmis, ‘zodat vrachtwagenchauffeurs en burgers zo snel als mogelijk weer naar huis kunnen’.

Voor veel vrachtwagenchauffeurs blijft het hoe dan ook hoogst onzeker dat ze Kerstmis thuis zullen kunnen vieren, waaronder ook heel wat Belgen. ‘We kregen vanochtend nog meldingen van chauffeurs die geen beweging zien’, zegt Isabelle De Maegt van transportfederatie Febetra.

‘Tenzij de testen in sneltempo worden gedaan’, wordt het moeilijk voor de vrachtwagenchauffeurs om nog thuis te zijn voor Kerstmis, zegt De Maegt. ‘Maar bij elke test moet 40 minuten gewacht worden op het resultaat.’

Voorlopig hebben slechts drie wachtende vrachtwagenchauffeurs positief getest: ‘Geen risicocategorie’
Foto: REUTERS
Voorlopig hebben slechts drie wachtende vrachtwagenchauffeurs positief getest: ‘Geen risicocategorie’
Foto: REUTERS

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in