Het Britse model Stella Tennant is dinsdag plots overleden. Ze was net vijftig geworden.

De doodsoorzaak is niet bekend. ­Stella Tennant, een kleindochter van de graaf van Devonshire, was een van de grote modellen in de jaren negentig. Haar androgyne looks en haar aristocratische komaf waren haar handelsmerk. Ze was te zien in de grote campagnes van onder meer Calvin Klein en Burberry, en liep op de catwalk voor tal van grote modehuizen.

Het was fotograaf Steven Meisel die de toenmalige kunststudente in 1993 met succes lanceerde in de modellenwereld, dankzij een shoot voor British Vogue en een campagne voor Versace. Daarna schopte ze het onder meer tot gezicht van Chanel. En hoewel Tennant in 1998 haar pensioen aankondigde, bleef ze maar magazinecovers, campagnes en catwalkshows toevoegen aan haar indrukwekkende cv. In 2000 sierde ze een Burberry-campagne mét babybuik. Samen met Kate Moss en Naomi Campbell speelde ze ook mee in de slotceremonie van de Olympische Spelen in 2012. In 2018 stond ze voor het laatst op de cover van British Vogue, opnieuw gefotografeerd door Meisel.

Tennant kwam nooit in de media met drugsgebruik of foute vriendjes. Ze huwde in 1999 met de Franse fotograaf David Lasnet met wie ze vier kinderen op de wereld zette. Het koppel ging eerder dit jaar uiteen. De enige controverse die Tennant veroorzaakte, was toen ze in 2011 op de cover van Vogue Italia verscheen in een korset dat haar wespentaille had ingesnoerd tot amper 33 centimeter. Het model zocht de schijnwerpers niet zelf op, en spendeerde haar vrije tijd liever in haar moestuin in Schotland.

Dat Tennant de voorbije jaren vaak dubbel zo oud was als haar collega’s op de catwalk, vormde voor haar nooit een probleem. ‘Ik voel me vandaag beter in mijn vel dan toen ik twintig was, omdat ik enorm dankbaar ben dat mijn lichaam vier kinderen op de wereld heeft gezet, en hen heeft grootgebracht met borstvoeding. Dan ga je niet meer focussen op een beetje cellulitis op je dij’, klonk het enkele jaren geleden in een zeldzaam interview met de Evening Standard.

De laatste jaren zette Tennant zich vooral in voor duurzaamheid en voor de klimaatzaak.

Model Stella Tennant onverwacht overleden
Met Karl Lagerfeld, in 2011. Foto: AP
Model Stella Tennant onverwacht overleden
Tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in Londen, in 2012 (tweede van links). Foto: AP
Model Stella Tennant onverwacht overleden
Op de catwalk voor Salvatore Ferragamo, in 2018. Foto: AFP
Model Stella Tennant onverwacht overleden
Op de catwalk bij Saint Laurent, in 2019. Foto: EPA-EFE