BNP Paribas Fortis wordt enige aandeelhouder van Bpost Bank
Foto: BELGAIMAGE

BNP Paribas Fortis neemt de 50 procent aandelen van bpost in Bpost Bank over. Daarover hebben Bpost en BNP Paribas Fortis een niet-bindende intentiebrief afgesloten. BNPPF wordt zo de enige aandeelhouder van Bpost Bank. Voor de klanten zou er niets veranderen.

Bpost en BNP Paribas Fortis zijn al meer dan 25 jaar partners binnen de joint venture Bpost Bank NV. Bpost wil nu zijn aandeel van 50 procent aan BNPPF verkopen. De aankoopprijs zal naar verwachting tussen de 100 en de 120 miljoen euro bedragen. De hele transactie zou tegen eind 2021 afgerond moeten worden, onder voorbehoud van de vereiste toelatingen.

De bedoeling is om een commercieel partnerschap voor 7 jaar uit te werken tussen Bpost en BNPPF. Daarbij blijft Bpost instaan voor het aanbod van financiële diensten in zijn postkantorennetwerk ‘waardoor een kwaliteitsvolle dienstverlening wordt verzekerd en toekomstige inkomsten uit de bankactiviteiten binnen Bpost worden veiliggesteld’, staat te lezen in een persbericht. De prijzen voor de bankdiensten worden nog verder onderhandeld.

Aan de basis van de beoogde overeenkomst liggen ‘de huidige context van lage marges, lage rentevoeten en zware kapitaalvereisten om een kleine zelfstandige bank draaiende te houden’.

Volgens beide partijen zullen de klanten niets merken van de overname. ‘De klanten van Bpost Bank zullen onverminderd kunnen blijven rekenen op een uitstekende dienstverlening binnen de vertrouwde omgeving van het postkantoor.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig