Van Amerika tot Azië: gesigneerde shirts Red Flames en Rode Duivels wereldwijd gewild, truitje Courtois het duurste
Foto: RBFA/Alexandra Bertels

De Red Flames en de Rode Duivels zijn hot in binnen- en buitenland en zéker wanneer hun officiële wedstrijdtruitjes geveild worden voor het goede doel. De Koninklijke Belgische Voetbalbond zette de shirts van vijf officiële wedstrijden via internet te koop en dat leverde maar liefst 93.187 euro op. Met die opbrengst kan het eerste van de 40 geplande Belgian Red Courts, een maatschappelijk project van de Voetbalbond, volledig worden opgeknapt.

De geveilde truitjes startten aan 89 euro, maar elk wedstrijdshirt werd voor een pak meer verkocht dankzij 2.029 biedingen van over de hele wereld. Uit zes verschillende landen liepen voor de enige set truitjes van de Red Flames 330 biedingen binnen. Fans van de Rode Duivels hadden vier sets truitjes om op te bieden. In totaal waagden daardoor 1.699 bieders uit 27 landen hun kans.

“Er was heel wat interesse uit ons eigen land, maar de internationale aandacht was ook enorm. Voor de Flames kwamen er biedingen uit onder meer Japan en Singapore. Onze Duivels hebben een nog grotere internationale fanbase met bieders uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Arabische Emiraten, Canada, Amerika en ook Australië.”

Van Amerika tot Azië: gesigneerde shirts Red Flames en Rode Duivels wereldwijd gewild, truitje Courtois het duurste
Foto: RBFA/Alexandra Bertels

Courtois en De Caigny op één

De wedstrijd met de grootste totaalopbrengst was België - Engeland, gespeeld op 15 november, waarbij alle shirts na afloop samen goed waren voor 28.109 euro. Vier shirts uit die wedstrijd vormen meteen ook de top 3 van duurste shirts voor de Rode Duivels tijdens deze veiling. Zo ging het truitje van Thibaut Courtois voor maar liefst 3.025 euro onder de hamer. Voor het truitje van Kevin De Bruyne had een bieder 2.700 euro over en de shirts van Dries Mertens en Youri Tielemans uit diezelfde wedstrijd brachten elk 2.600 euro op. Zij delen de derde plaats.

Bij de Red Flames wisselde het truitje van doelpuntenmachine Tine De Caigny, die tweemaal scoorde tegen Zwitserland, voor 1.000 euro van eigenaar. Het shirt van doelvrouw Nicky Evrard bracht 830 euro op en daarmee doet ze nipt beter dan Tessa Wullaert. Haar shirt werd geveild voor 825 euro.

Red Courts

De Belgian Red Courts zijn één van de belangrijkste sociale projecten van de Voetbalbond: veertig opgeknapte en moderne voetbalterreintjes die moeten uitgroeien tot ontmoetingsplaatsen voor jong en oud. Die renovatie heeft nu een stevig duwtje in de rug gekregen dankzij de truitjesveiling van de Voetbalbond. Na vier wedstrijden van de Rode Duivels en de beslissende interland van de Red Flames tegen Zwitserland werden 113 wedstrijdtruitjes online te koop aangeboden en dat heeft maar liefst 93.187 euro in het laatje gebracht.

“Een fantastisch resultaat waarmee we al onmiddellijk ons eerste pleintje kunnen bekostigen want elke renovatie kost minstens 75.000 euro. Het is fantastisch hoe onze ambassadeurs van de Belgian Red Courts, onze Rode Duivels en Red Flames, zich op deze manier mee achter het project gezet hebben.”

Van Amerika tot Azië: gesigneerde shirts Red Flames en Rode Duivels wereldwijd gewild, truitje Courtois het duurste
Foto: AP

Kerstactie op recordkoers, shirt van Jordan Lukaku meest in trek

Na vijf dagen heeft de Pro League met de jaarlijkse kerstactie meer dan 85.000 euro opgehaald. Met nog een week te gaan, ligt de voetbalveiling ten voordele van Younited Belgium zo opnieuw op recordkoers. De supporters van Antwerp en KV Mechelen deden voorlopig de grootste duit in de zak. Het shirt van linksback Jordan Lukaku is het felst begeerd.

Tijdens het kerstvoetbal komend weekend (speeldag 19) dragen alle voetballers in 1A een speciaal shirt, met daarop het logo van Younited Belgium, de sociale partner van de Pro League. In 1B gebeurt een gelijkaardige actie, maar droegen de spelers het speciale shirt afgelopen weekend al. Na het laatste fluitsignaal worden de shirts gesigneerd, opgehaald en (ongewassen, maar gedesinfecteerd) geveild voor het goede doel. Deze gesigneerde truitjes worden te koop aangeboden via het online veilingplatform MatchWornShirts.

Na vijf dagen in de veiling verzamelden de Belgische profclubs ruim 85.000 euro, waarvan zo’n 60.000 euro door de clubs uit 1A. Vooral de achterbannen van Antwerp (5.283 euro) en KV Mechelen (5.228) schoten sterk uit de startblokken. Daarachter volgen Genk (4.506 euro), Club Brugge (4.289 euro) en RSC Anderlecht (3.808 euro). De hoogste genoteerde 1B-club is RWDM (3.458 euro) op de zesde plaats in de voorlopige top tien.

Mocht de veiling nu afgesloten worden, zou het shirt van Antwerp-verdediger Jordan Lukaku het meeste geld opbrengen. Het hoogste bod staat voorlopig op 675 euro. Met Clinton Mata (Club Brugge/600 euro), Ritchie De Laet (Antwerp/489 euro), Simen Juklerod (Antwerp/355 euro) en Thibault Peyre (KV Mechelen/350 euro) bestaat de volledige top vijf uit verdedigers. RWDM-aanvaller Yvan Yagan komt op de zesde plek met 350 euro en is de populairste speler uit 1B.

Behalve de shirts zijn er opnieuw enkele specials te veil, waar ook al stevig op geboden werd. Een dag achter de schermen bij voetbalcommentator Peter Vandenbempt (289 euro), een gesigneerd shirt van de voltallige ploeg van Borussia Dortmund (289 euro) en het gesigneerd shirt van Marouane Fellaini (264 euro) brachten voorlopig het meest op.

Op de shirts van de 1B Pro League kan geboden worden tot 27 december (21u00). Op alle andere items kan geboden worden tot 30 december (21u00). Vorig jaar leverde de twaalfde kerstactie een recordbedrag van 140.000 euro op. Younited Belgium gebruikt dat geld om een sociaal-sportieve voetbalcompetitie voor mensen die kampen met dak- of thuisloosheid te organiseren. Er zijn 28 Younited-teams. Elk team is een samenwerking tussen een voetbalclub en sociale organisaties zoals straathoekwerk, inloop- of ontmoetingshuizen, buurtsport, crisis- en opvangcentra.