Frankrijk en Verenigd Koninkrijk bereiken akkoord over heropenen grens
Foto: AP

Frankrijk gaat vanaf woensdag opnieuw reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk toelaten, op voorwaarde dat ze een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Ook de duizenden vrachtwagenchauffeurs in de lange files zullen een test moeten ondergaan.

Dat heeft de Franse premier Jean Castex dinsdagavond meegedeeld. De toegang naar Frankrijk was enkele dagen geblokkeerd uit vrees voor de verspreiding van een nieuwe variant van het coronavirus, die vooral in Engeland voorkomt.

De maatregel geldt in de eerste plaats voor Fransen en andere EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk. Maar ook Britten of andere personen die in Frankrijk of in een ander EU-land wonen, mogen het Kanaal oversteken. Ook essentiële verplaatsingen worden toegelaten.

Een belangrijke voorwaarde is dat de reizigers minder dan 72 uur eerder een negatieve coronatest moeten hebben afgelegd. Niet enkel de PCR-test, maar ook de snelle antigeentest wordt aanvaard, op voorwaarde dat die test de nieuwe mutatie van het coronavirus kan detecteren. Die maatregel geldt alvast tot 6 januari.

Door de versoepeling kan het vliegverkeer tussen beide landen worden hervat en kunnen er weer veerboten uitvaren. Ook de Eurostar-treinen kunnen vanaf woensdagmorgen weer rijden, meldt de Franse minister van Verkeer Jean-Baptiste Djebbari op Twitter.

‘De specifieke modaliteiten voor de hervatting van het goederenverkeer over de weg zullen de komende uren verduidelijkt worden’, zo meldt het kabinet van de Franse premier nog.

Tests voor wachtende vrachtwagenchauffeurs

De Britse en de Franse autoriteiten zijn ook overeengekomen dat vrachtverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk Frankrijk weer in kan. Voorwaarde is dat de chauffeurs een negatieve coronatest kunnen voorleggen die niet ouder is dan 72 uur. De Britse autoriteiten zullen testfaciliteiten voorzien opdat de chauffeurs snel een resultaat hebben. Meer dan 2.800 vrachtwagens staan momenteel geblokkeerd in Kent. De kans dat ze allemaal tegen Kerstmis thuis zijn, blijft klein.

Woensdag wordt gestart met het testen van de chauffeurs, maar minister Shapps waarschuwde dat het twee tot drie dagen kan duren voor iedereen daar getest werd en zijn resultaat kent.