Een heleboel Britten zijn zaterdagavond vertrokken uit Londen na de aankondiging van de nieuwe maatregelen. Zowel in de hoofdstad, het zuidoosten als oosten van Engeland geldt er vanaf zondagochtend opnieuw een strenge lockdown die al zeker tot 30 december zal duren. Ook in de winkelstraten leidde dit tot grote drukte.

Premier Boris Johnson kondigde zaterdag aan dat onder meer alle niet-essentiële winkels en sportscholen moeten sluiten. Dat vertaalde zich al snel in een grote massa in de winkelstraten. Velen trachtten nog snel hun kerstinkopen te doen, al werden daarbij niet altijd de afstandsregels gerespecteerd. Ook het dragen van een mondmasker bleef bij sommigen achterwege. Naast de sluiting van de winkels worden ook de sociale contacten flink beperkt, is verplaatsen buiten de zone verboden en wordt telewerk ten zeerste aanbevolen.

Volgens Johnson zijn de strenge maatregelen te wijten aan een nieuwe vorm van het coronavirus. Die zou ‘tot 70 procent besmettelijker zijn’, vertelde hij tijdens een persconferentie.

Nederland was afgelopen nacht het eerste Europese land dat vluchten vanuit het VK verbood omwille van de gemuteerde virusvariant. De regering-Rutte vroeg meteen om Europees overleg. Vandaag kondigde ook België aan dat het zijn grenzen met het Verenigd Koninkrijk zou sluiten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in