Marouane Fellaini pakt zijn eerste (en meteen zijn laatste?) trofee in China
Foto: BELGAIMAGE

Marouane Fellaini heeft zaterdag met Shandong Luneng de beker van China veroverd. In de finale haalde Shandong Luneng het met 0-2 van Jiangsu Suning, dat vorige maand zijn eerste titel pakte in de Chinese Super League.

In het Suzhou Olympic Sports Centre opende Wang Tong vier minuten na de pauze de score. De Italiaan Graziano Pellè legde in de 78e minuut de eindstand vast. Voormalig Rode Duivel Fellaini, die zijn eerste trofee pakte sinds hij in 2019 naar China verkaste, speelde de hele wedstrijd.

Alle bekerwedstrijden werden dit seizoen in een bubbel in Suzhou gespeeld.

Voor Shandong Luneng is het de zesde Chinese beker. Vorig seizoen verloor het team de bekerfinale van Shanghai Greenland Shenhua.

Salarisplafond

De Chinese Super League (CSL) zal vanaf het komende seizoen een salarisplafond invoeren voor zowel binnen- als buitenlandse spelers. Dat heeft het staatspersbureau Xinhua gemeld. Ook mogen teams niet langer sponsors opnemen in hun clubnaam. Zorgt dat voor een terugkeer van onder andere Fellaini naar Europa?

Het brutoloon van buitenlandse spelers mag voortaan niet boven de drie miljoen euro liggen. Chinese voetballers mogen niet meer dan vijf miljoen yuan (ongeveer 630.000 euro) verdienen. Er komt ook een algemeen salarisplafond van 600 miljoen yuan, met daarin al de tien miljoen euro voor buitenlandse spelers verrekend. Volgens Xinhua is dat ongeveer de helft van wat de clubs nu spenderen.

“De clubuitgaven van de CSL liggen ongeveer tien keer hoger dan die van de Zuid-Koreaanse K-League en drie keer hoger dan de J-league van Japan”, reageert Chen Xuyuan, voorzitter van de Chinese voetbalbond. “Toch loopt onze nationale ploeg ver achter.”

Clubs die de nieuwe regels niet respecteren, moeten zakken. De betrokken spelers worden twee jaar geschorst.

Voordien konden Chinese clubs met hulp van puissante sponsors topspelers uit Europa lokken met waanzinnig hoge lonen. Onder meer Rode Duivels Axel Witsel en Yannick Carrasco trokken naar China, maar keerden intussen terug naar respectievelijk Borussia Dortmund en Atlético Madrid. Momenteel verdienen gewezen Rode Duivels Mousa Dembélé (Guangzhou R&F) en Marouane Fellaini (Shandong Luneng) hun (goed gevulde) boterham in China.