Wie mag ik uitnodigen en wat mag ik doen met Kerstmis en Nieuwjaar?
Gezinnen mogen maar met één knuffelcontact tegelijk thuis vieren.(Themabeeld). Foto: Getty Images

Het Overlegcomité heeft opnieuw benadrukt dat grote familiefeesten uit den boze zijn met Kerstmis en Nieuwjaar. We zetten de regels voor coronaproof vieren nog eens op een rij.

• Elk gezinslid mag nog één knuffelcontact hebben, maar gezinnen mogen maar met één zo’n contact tegelijk thuis vieren. Dat geldt zowel voor Kerstmis als voor oud en nieuw. Men kan geen ander bezoek ontvangen thuis.

Alleenstaanden mogen normaal gezien één knuffelcontact hebben en één extra contact (op veilige afstand) dat ze bij hen thuis mogen uitnodigen, maar die mogen niet tegelijkertijd langskomen. Voor kerstavond 24 december of kerstdag 25 december (niet allebei!) wordt echter een uitzondering gemaakt: dan mogen alleenstaanden twee personen tegelijk uitnodigen bij hen thuis. Opgelet: het ‘gewone’ contact moet ook op die avond anderhalve meter afstand houden. De uitzondering geldt niet voor oudejaarsavond of Nieuwjaar.

• Ook voor Kerstmis en met oud en nieuw mag je bijeenkomsten houden in de buitenlucht met maximaal vier personen van ouder dan 12 jaar. Daarbij moet je wel anderhalve meter afstand houden of moet je een mondmasker dagen als dat niet mogelijk is. De aanwezigen mogen wel niet door de woning trekken, dus afspreken kan eigenlijk alleen kan op openbaar domein of bij een vrijstaande woning. In dat laatste geval mag er ook maar één aanwezige het toilet in de woning gebruiken.

• De avondklok blijft ook tijdens de feestdagen behouden. Iedereen in Vlaanderen moet dus binnenblijven tussen middernacht en vijf uur ’s ochtends, ook op oudejaarsnacht. Indien uw gemeente een strengere avondklok hanteert, kunt u het best contact opnemen met de gemeente zelf om na te gaan of er een uitzondering wordt toegestaan voor de feestdagen. In Wallonië en Brussel geldt er een avondklok van 22 uur tot 6 uur, al wordt er in Wallonië wel een uitzondering toegestaan voor kerstavond, en gaat de avondklok dan pas om middernacht in.

• Er is een nationaal vuurwerkverbod van kracht, wat inhoudt dat geen enkele stad of gemeente vuurwerk zal afsteken voor Nieuwjaar. Ook zelf vuurwerk afsteken in uw tuin of op straat is verboden.

• Bewoners van woonzorgcentra mogen ook tijdens de feestdagen één knuffelcontact ontvangen en één extra bezoeker waarmee zij/hij de afstandsregels respecteert. Als er besmettingen zijn in het woonzorgcentrum, kan de bezoekregeling tijdelijk verstrengen, maar het moet altijd mogelijk blijven om één bezoeker te zien. In een palliatieve situatie wordt het bezoek niet beperkt qua aantal bezoekers en frequentie. Voor de specifieke regeling neemt u het best contact op met de instelling.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in