Premier Alexander De Croo stelt dat het er nu op aankomt om de regels te blijven volgen. Zo kunnen we een derde golf nog vermijden. Dat zegt hij op een persconferentie van het Overlegcomité, met alle regeringen van ons land. Verrassende nieuwe maatregelen komen er niet, al zal er strenger worden toegezien op de bestaande regels.

Premier De Croo wees erop dat de voorbije acht weken ons land de epidemie sterk heeft teruggedrongen. ‘Er zijn weinig landen die beter doen dan ons’, maakt hij zich sterk. ‘Maar het aantal besmettingen blijft nog altijd hoger dan aan de staart van de eerste golf. We zien dat de daling begint te vertragen. Dit zou het begin van een derde golf kunnen zijn.’ Maar dit valt volgens hem nog perfect te vermijden. ‘We hebben dit nog in de hand. Ons gedrag bepaalt alles.’

Aan wie met Kerstmis twijfelt om te vieren in kleine kring, volgens de regels, of om toch veel mensen uit te nodigen zegt De Croo daarom: ‘Kies voor plan B.’ De premier stelt dat het ‘éénmalig’ wordt.

2021 wordt een overgangsjaar

De Croo benadrukte dat de eerste vaccins nog dit jaar zullen worden toegediend in ons land, eerder dan gedacht. ‘Je kunt de vraag stellen of die paar dagen een verschil maken. Ik vind van wel. Dit jaar is een bijzonder ellendig jaar geweest, voor ons allemaal. Ik denk dat het belangrijk is dat we dit kunnen afsluiten met een teken van hoop.’

Tegelijk zei hij dat niet iedereen voor de zomer gevaccineerd zal zijn. Het wordt dan ook geen jaar als een ander, maar een ‘overgangsjaar’. De Croo spreekt wel van ‘een jaar van hoop’.

Verscherpte controles

De conclusie van het Overlegcomité is dat er ‘geen enkele ruimte voor versoepeling’ is. Integendeel worden een aantal regels en controles zoals verwacht verscherpt.

Zo komen er meer controles of de verplichting om van thuis uit te werken wordt nageleefd. Bedrijven die dit niet doen, riskeren forse boetes. Zowel in de privé als in de publieke sector worden de controles opgedreven.

Reizen blijft ‘ten strengste afgeraden’. ‘In de meeste landen is de situatie slechter dan in ons land’. Reizigers die niet in ons land wonen en langer dan 48 uur in België blijven zullen vanaf 25 december een recente negatieve test moeten kunnen voorleggen. Vervoersmaatschappijen mogen niemand meenemen die geen zo’n bewijs heeft. Grensarbeiders vallen daar niet onder, omdat ze voor kortere periodes dan 48 uur in ons land blijven.

Wie uit een rode zone komt, moet zeven dagen in quarantaine, en zich laten testen, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). Er is wel een uitzondering voor wie kan aantonen ‘heel voorzichtig’ te zijn geweest. Dat wordt beoordeeld op basis van een formulier. ‘We zullen streng zijn op de beoordeling. Wie alleen zat op een hutje op een berg is geen risico, maar veel andere wel’. Ook wie in de kerstvakantie reist zal die strengere regels al merken, stelt Vandenbroucke.

Er komen ook strengere controles op het naleven van de quarantainevoorschriften. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt dat het door een betere uitwisseling van gegevens uit de verschillende databanken mogelijk wordt om mensen die in quarantaine moeten van dichtbij op te volgen.

Winkels die nu open zijn mogen ook openblijven, maar steden en gemeenten worden gevraagd hun inspanningen tegen ongeoorloofde samenscholingen, funshoppen en grensshoppen onverminderd verder te zetten. Indien nodig moeten ze die nog opvoeren.

‘Golf-breker’

Minister Vandenbroucke zegt dat we opnieuw in de aanval moeten tegen het virus. ‘We moeten van de kerstvakantie een echte golf-breker maken. Blijf binnen je gezin. Hou contact met je knuffelcontact, maar niet meer’.

‘Alle dingen die we bedenken zoals opvolging en tracing, hebben geen zin als mensen niet in quarantaine gaan’, motiveert Vandenbroucke de strengere controles.

Avondklok

Een aantal beslissingen lekte al op voorhand uit. Zo werd duidelijk dat de avondklok in Vlaanderen blijft ingaan om middernacht, en Wallonië en Brussel al om 22 uur. Er werd op voorhand gespeculeerd over het gelijktrekken van de aanvang van de avondklok in heel het land.

Een verlenging van de kerstvakantie komt er niet. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is tot dusver formeel geweest dat er geen verlenging komt. Bij aanvang van het Overlegcomité werd al duidelijk dat dit niet op tafel lag.

Steunmaatregelen blijven overeind

De Croo had nog een boodschap voor de sectoren die niet op een versoepeling kunnen rekenen, maar daar wel op gehoopt hadden, zoals de horeca, de evenementsector en de contactberoepen. ‘We blijven jullie uiteraard ondersteunen’, zei hij. De bestaande steunmaatregelen blijven overeind.

Besmettingen stijgen

De cijfers gaan niet de goede kant op in ons land. Het aantal besmettingen daalt niet meer, maar stijgt. Vandaag meldt Sciensano zelfs een stijging met gemiddeld 12 procent op weekbasis. Tussen 8 en 14 december zijn er dagelijks 12 procent méér besmettingen gemeld dan de week voordien. Intussen daalt het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens steeds trager.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in