Russische schorsing door massaal dopinggebruik wordt gehalveerd
Foto: AP

Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft donderdag de vierjarige schorsing van Rusland voor belangrijke internationale sportevenementen gehalveerd. Die schorsing geldt voor onder meer de Olympische Zomerspelen van volgend jaar in Tokio en de Winterspelen van 2022 in Peking.

Na bewijzen over een jarenlange en staatsgestuurde dopingcultuur werd Rusland in december 2019 vier jaar geschorst voor het Wereld Anti-Doping Agentschap (Wada). In september 2018 was een eerdere schorsing uit 2015 opgeheven, op voorwaarde dat Rusland toegang zou verschaffen tot de gegevens en stalen van het dopinglab in Moskou. Toen bleek dat daarmee geknoeid was, werd een nieuwe vierjarige schorsing opgelegd. Die wordt nu gehalveerd.

Inmiddels lopen de dopingonderzoeken voort. Het International Testing Agency, het agentschap waaraan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn antidopingprogramma toevertrouwde, zoekt met de recentste wetenschappelijke methodes naar verboden middelen die eerder onder de radar bleven. Meer dan de helft van de stalen van de Winterspelen van Sotchi 2014 zullen opnieuw onderzocht worden. De Russische stalen die opnieuw getest werden van de Olympische Spelen van Peking 2008 en Londen 2012 leverden meer dan 130 positieve gevallen op.

‘Structurele dopingplaag in Russische sport’

Het dopingverhaal kwam in 2014 aan het licht, nadat het echtpaar Vitaly en Yuliya Stepanov – hij een voormalige werknemer van het Russische antidopingagentschap, zij een specialiste op de middellange afstand in de atletiek – verklaarden dat verboden middelen een structurele plaag vormen in de Russische sportwereld. Het Wada begon een onderzoek, waaruit bleek dat de praktijken niet alleen frequent voorkwamen, maar ook dat ze gestuurd werden door de overheid.

Als gevolg van de schorsing worden de Russische vlag en het Russische volkslied geweerd van de Olympische Spelen van Tokio 2021, de Winterspelen in Peking 2022 en nog een handvol andere mondiale evenementen. Individuele Russische atleten mogen wel nog deelnemen op voorwaarde dat hun naam niet voorkomt in het befaamde McLaren-rapport uit 2016 over Russische doping.

Rusland ontsnapt wel aan een schorsing voor het EK voetbal in 2021, waar het onder meer ­tegen de Rode Duivels aantreedt. Dat EK geldt niet als een mondiaal evenement. En door de halvering van de schorsing komt Russische deelname aan de Spelen in Parijs 2024 niet in het gedrang.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig