Vrijdag vindt opnieuw een belangrijk Overlegcomité plaats. In de Kamer toonde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) zich strijdvaardig. De kerstvakantie noemt hij ‘een zeer mooie kans’ om de cijfers te doen dalen. Ons land zal ook klaarstaan voor de uitrol van de vaccinatiecampagne.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke loopt, zoals gewoonlijk, niet vooruit op de agenda van het Overlegcomité dat morgen zal plaatsvinden. Wel gaf hij dit al mee: ‘We zullen het beleid sterker maken, beter omkaderen, versterken waar nodig, en overal daadkrachtig uitvoeren.’ Vandenbroucke had eerder al aangegeven ‘erg bezorgd’ te zijn over de stijgende cijfers. In de Kamer toonde hij zich positiever: ‘De laatste stukken zijn het zwaarst, maar we zullen slagen.’

‘Een zeer mooi kerstcadeau’

Het komt er voor de minister nu op aan om de stijgende cijfers niet te laten evolueren tot een derde golf. Ons land bevindt zich op een kantelpunt. Hij ziet in de periode tussen kerst en nieuw ‘een zeer mooie kans’ om opnieuw een daling in te zetten. ‘De scholen zijn gesloten en mensen zitten thuis’, aldus de minister. ‘Door onze contacten nu zo veel mogelijk te beperken, kunnen we onszelf, de zorgsector en de jongeren een zeer mooi kerstcadeau geven.’

Daartoe rekent de regering ook op motivatie bij de bevolking. Vandenbroucke geeft toe dat het voor veel Belgen een afknapper was om te horen dat we geen gewone kerst zullen vieren, maar ‘uit de enquêtes blijkt niet dat de motivatie gedaald is’. Hij looft daarom het ‘overgrote deel van de bevolking dat zich wel aan de maatregelen houdt’. De minister schrijft de daling in de cijfers tegenover oktober toe aan deze ‘enorme prestatie’. Vandenbroucke: ‘De cijfers liggen tien keer lager dan de laatste keer dat we drastische maatregelen moesten nemen.’

De regering zal zich daarom ook niet mild opstellen tegenover ‘de kleine groep mensen’ die de maatregelen niet volgen. De SP.A-minister verwijst daarbij naar het optrekken van de boetes (feestvierders riskeren 750 euro boete, organisatoren 4.000 euro). ‘Men is verwittigd’, klinkt het.

Vaccinatie

Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA) had aan de minister een concrete timing van de vaccinatiecampagne gevraagd. Vandenbroucke bevestigt dat de campagne in januari echt op gang zal worden getrokken. Aantallen geeft hij niet. De minister noemt het initiatief van Pfizer om symbolisch al 10.000 vaccins te verdelen in de kerstperiode een ‘signaal van hoop en vertrouwen in de wetenschap.’ Voor hem leed het dus geen twijfel dat België hierop zou intekenen.

‘Iedereen op de Europese trein wordt gelijk behandeld’, geeft de minister ook mee. Hij maakt zich sterk dat België klaar zal staan wanneer het vaccin uitgerold wordt. Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde aan dat het startschot voor de vaccinatie tegen covid-19 in de Europese Unie zal vallen op 27, 28 en 29 december.

Dinsdag organiseerden we met Le Soir een nationaal debat over de coronacrisis. Hieronder kunt u de meest opvallende uitspraken van dat webinar terugvinden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in