Belgische vaccinatiecampagne start mogelijk vroeger dan 5 januari: ‘Deze week al proefdraaien’
Foto: Photo News

De taskforce vaccins bekijkt of de Belgische vaccinatiecampagne tegen covid-19 vroeger dan begin januari kan opstarten. Dat zou kunnen als het Europees geneesmiddelenagentschap het Pfizer/BioNTech-vaccin inderdaad sneller dan voorzien kan goedkeuren. Vaccinoloog Pierre Van Damme zegt dat ons land deze week al zal ‘proefdraaien’.

De start van de Belgische vaccinatiecampagne is tot nog toe voorzien voor 5 januari, op voorwaarde dat er een Europees goedgekeurd vaccin beschikbaar is. Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zou zich normaal gezien pas tegen 29 december buigen over een goedkeuring voor het coronavaccin van Pfizer/BioNTech, maar liet dinsdag weten dat het die vergadering vervroegt naar 21 december.

Europees Commissievoorzitster Ursula von der Leyen kondigde daarop aan dat de eerste Europeanen wellicht nog voor eind dit jaar gevaccineerd zullen worden.

‘Elke dag telt’, reageerde Von der Leyen op Twitter. ‘We werken op volle snelheid om covid-19-vaccins die veilig en doeltreffend zijn goed te keuren. Ik verwelkom (de beslissing van) EMA om zijn vergadering om het Pfizer/BioNTech-vaccin te bespreken vooruit te schuiven, nog voor Kerstmis. Waarschijnlijk zullen de eerste Europeanen voor het einde van 2020 gevaccineerd worden.’

Mogelijk heeft dat ook een impact op de voorziene startdatum in België, al is dat nog niet zeker. De taskforce onder leiding van dokter Dirk Ramaekers, officieel de ‘taskforce operationalisering COVID-19-vaccinatiestrategie’, bekijkt op vraag van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) of het Europese nieuws een versnelling kan betekenen, valt te horen op het kabinet van die laatste. Wellicht komt daar snel meer nieuws over.

‘We zullen met de taskforce wel bekijken of we iets vroeger kunnen beginnen, afhankelijk van wanneer we vaccins krijgen en hoeveel we er krijgen’, zegt ook professor Pierre Van Damme in een reactie aan VRT. ‘Als we vroeger kunnen beginnen, is dat een mooi kerstsignaal.’

Volgens hem zullen er deze week al tests en simulaties plaatsvinden. ‘De draaiboeken zijn rond. We kunnen deze week al proefdraaien, een soort van brandoefening als het ware. We kunnen kijken werkt het (de procedure, red.), en daaruit weer lessen trekken. Stel dat er al over tien dagen vaccins zouden zijn, dan hebben we kunnen proefdraaien.

‘Klaar zijn’

Premier Alexander De Croo (Open VLD) blijft alvast op de lijn dat ons land klaar moet zijn als de vaccins klaar zijn. ‘Wij hebben altijd gezegd dat we klaar zullen zijn eens de vaccins beschikbaar zijn. We gingen er altijd vanuit dat dat 5 januari zou zijn, maar als de vaccins sneller beschikbaar zijn, zullen we klaar zijn om sneller te kunnen starten’, aldus de premier in een reactie aan VRT.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in